IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас призова кредиторите да не унижават Гърция заради дълговете

Гърция е по-близо от всякога до споразумение с кредиторите си, смята премиерът на страната

21:30 | 05.06.15 г. 35
Ципрас призова кредиторите да не унижават Гърция заради дълговете

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди международните кредитори да не поставят унизителни условия към Гърция, съобщи ВВС. Преговорите с кредиторите са на „критично ниво”, каза той и допълни, че предложенията им са "абсурдни" и "нереалистични”.

От друга страна гръцкият премиер определи предложенията на Атина като реалистични и отговарящи на нуждите на кредиторите.

Ципрас уведоми депутатите по време на извънредно заседание на гръцкия парламент как вървят преговорите с кредиторите. Заседанието беше свикано по искане на премиера, който запозна лидерите на политическите партии защо няма напредък по преговорите. 

„Нуждаем се от слагане на край на мерките за икономии и облекчаване на дълга. Нуждаем се от споразумение, което да сложи край на темата за излизане на Гърция от еврозоната”, посочи още Ципрас на извънредното парламентарно заседание, пише БНР.

Той каза, че е бил изненадан неприятно от предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Никога не съм си представял, че лидерите на ЕС няма да могат да разберат, че нито един гръцки депутат не би гласувал за премахване на добавките за пенсионерите или за повишаване на ДДС върху електроенергията”, допълни Ципрас.

Премиерът на Гърция все пак заяви, че страната е по-близо от всякога до споразумение с кредиторите, допълва Huffington Post. „Времето изтича не само за нас, а за всички”, коментира още Ципрас и допълни, че преговорите са вече на финалната фаза.

По-рано днес Атина не плати 300 млн. евро, които дължи на Международния валутен фонд (МВФ). Според коментатори правителството на Ципрас може да обяви и предсрочни избори, ако страната не получи извънредна финансова помощ до края на месеца. 

Още видеа гледайте на сайта на TB Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

32
rate up comment 6 rate down comment 1
smart-ass
преди 9 години
Значи, ако си представим, че надутата икономика на Гърция до 2009 година е e "*** мегаломанска" къща на 5 етажа (с джебчийство и просия по Европата - хоп палатче в собствената държава - разбирай влизането на гърците в Еврозоната и евтините кредити и манипулациите на дълга с Голдман Сакс), то сега аргументите на Ципурко и Фалиракис са, че Европа ги унижава, като не им дава пари да си отопляват всички стаи в къщите и да си слагат нови лъскави фасади. Ако някой може да опровергае тази аналогия, ха да го видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 1
smart-ass
преди 9 години
Гърците са точно като румънски *** мегаломани, които от просия и джебчийство по европейските столици са събрали ресурс за палат в собственото си градче! Приликата на Ципурко с румънски *** е и по друга линия - нахален и иска да се дореди другите данъкоплатци да му плащат енергийните помощи да си отоплява къщата с 16 спални на 5 етажа с покрив като готическа катедрала и колони в коринтски стил. Ципурко е толкова долен елемент от европейското общество, колкото и *** барон в Румъния, който паразитира над другите граждани. На гръцките бабки пенцийките 2 пъти колко на словашките, макар че малаките официално са с по-бедна икономика! И това, ако не е "***"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 7
Атанасио
преди 9 години
явно не си наясно с геологията и как се образува петрола и нещата се знаят ,и стратегията на Свен Теске,Greenpeace International - http://zazemiata.org/v1/fileadmin/content/energy/docs/Briefing_ER_2012_BG.pdfе хубава но бъркат ,защото няма как към 2050год. да сме 40% зависими от петрола тоест 2025год.трябва да е толкова проценти ,и към 2030год. да е 20% ,и трябва да се мисли столетия напред а не ден да мине друг да дойде или след нас и потоп - незнам неукост ли е ???Описал съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 9 години
Финансовата криза се оправя лесно и проблема е ,че аз не мога да заповядам на парламентите на ЕС и САЩ да забранят офшорките тоест гражданите трябва да ''въстанат'' и да изискват от парламентите да се забранят и да се вземат правилните мерки защото явно не се осъзнава за какво става въпрос плюс неукост се стига до този парадокс Ако беше само финансите е елементарно но идват още две катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 и съм готов да застана пред всички експерти ,академии на науките ,НАСА и т.н. за да докажа твърденията си ,че ако до 1-2год. не се вземат мерки ще има войни и милиарди жертви към 2025-2030год. Когато става въпрос за милиарди човешки живота мисля ,че мога и трябва да преповтарям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 9 години
Танасе, ти си един истински финансов Робин Худ който преследва офшорните гангстери :):) Евала ! Вече складирам по 10 литра, 91 с добавка всеки месец в мазата, зада съм готов като свърши петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 9 години
Това ли ти е обосноваването, да ми повториш кво се е случило до сега и да ни сравниш нас в ситуацията, без изобщо да става дума за нас и да сме част от ЕЗ, че да има няква пряка връзка като ни сравняваш. .... или ей така да си направим вятър на устата.Ти си Михелис, оня изчезна, ти се появи, същия стил и изказ, нали ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 7
Атанасио
преди 9 години
Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшорки В света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo Само с забрана на ошфорките бюджетните дефицити на САЩ и ЕС от 3% стават 2-3% бюджетни излишъци - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=teina200&language=enИспанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://***.segabg.com/article.php?id=711179 ,и грубо толкова е бюдж дефицит за 2013год. Ако беше само финансовата катастрофа е лесно но има още две Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
Светът в рецесия или в системна криза? - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/''кризата'' е доктор по икономика и преподавател в УНСС и по-подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684За мен въпроса е колко от политиците и т.н. олигарси съзнават това ,и МВФ признава част от нещата - http://***.investor.bg/analizi/91/a/kolko-mnogo-e-prekaleno-mnogo-196144/,и проф.Джозеф Стиглиц пред Bloomberg - http://darikfinance.bg/***/115051#commentsКато цяло нещата се знаят и ''те'' знаят прекрасно ,че петрола свършва но планират това да стане след 40год. и тук е развръзката защото са сгрешени запасите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/14310299871752316% от световният БВП трябва да се инвестира в точно определени неща за да за се избегнат катастрофите а тези 6% ще дойдат от забрана на офшорки - бюдж. дефицит 3% ще стане веднага 2-3% излишък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 9 години
Тъй ...от колко години се чака Фалита , колко милЯрда се наляха в Гърция за тези години , нещо да се е променило ? Ние като сме Острова на стабилността , защо бе , пич ни подритват и за най малкия гаф ни санкционират ! Сега събери Сичкия Ентелект дет го имаш и пробвай да вденеш Що.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 9 години
щото като го погледна и ти беше в левия крачол, или ще се обосновеш с нещо както не е било никога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още