fallback

Ципрас призова кредиторите да не унижават Гърция заради дълговете

Гърция е по-близо от всякога до споразумение с кредиторите си, смята премиерът на страната

21:30 | 05.06.15 г. 35

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди международните кредитори да не поставят унизителни условия към Гърция, съобщи ВВС. Преговорите с кредиторите са на „критично ниво”, каза той и допълни, че предложенията им са "абсурдни" и "нереалистични”.

От друга страна гръцкият премиер определи предложенията на Атина като реалистични и отговарящи на нуждите на кредиторите.

Ципрас уведоми депутатите по време на извънредно заседание на гръцкия парламент как вървят преговорите с кредиторите. Заседанието беше свикано по искане на премиера, който запозна лидерите на политическите партии защо няма напредък по преговорите. 

„Нуждаем се от слагане на край на мерките за икономии и облекчаване на дълга. Нуждаем се от споразумение, което да сложи край на темата за излизане на Гърция от еврозоната”, посочи още Ципрас на извънредното парламентарно заседание, пише БНР.

Той каза, че е бил изненадан неприятно от предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Никога не съм си представял, че лидерите на ЕС няма да могат да разберат, че нито един гръцки депутат не би гласувал за премахване на добавките за пенсионерите или за повишаване на ДДС върху електроенергията”, допълни Ципрас.

Премиерът на Гърция все пак заяви, че страната е по-близо от всякога до споразумение с кредиторите, допълва Huffington Post. „Времето изтича не само за нас, а за всички”, коментира още Ципрас и допълни, че преговорите са вече на финалната фаза.

По-рано днес Атина не плати 300 млн. евро, които дължи на Международния валутен фонд (МВФ). Според коментатори правителството на Ципрас може да обяви и предсрочни избори, ако страната не получи извънредна финансова помощ до края на месеца. 

Още видеа гледайте на сайта на TB Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още