fallback

Европейските акции и облигации поевтиняха в четвъртък

Гърция остава в центъра на инвеститорското внимание

19:16 | 04.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на водещите капиталови пазари в Европа приключиха сесията в четвъртък със спадове. Гърция остава в центъра на инвеститорското внимание. Акциите поевтиняха успоредно с облигациите след коментарите на президента на Европейската централна банка Марио Драги, свързани с програмата за количествени улеснения, пише CNBC.

Широкият индекс FTSEurofirst 300 записа спад от 0,76% до 1 558,76 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 изгуби 1,31% от стойността си до 6 859,24 пункта. В Германия DAX 30 изтри 0,69% до 11 340,60 пункта.

Френският бенчмарк САС 40 днес е надолу с 0,93% до 4 987,13 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 се смъкна с 1,08% до 11 146,10 пункта.

Всичко това се случи, след като Марио Драги опита да разсее спекулациите за по-ранно прекратяване на програмата за покупки на активи. По думите му банкерите дори не обмислят стратегия за изход от програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации за 60 млрд. евро на месец. Той добави, че все още има „дълъг път за изминаване“ преди централната банка да достигне целта за инфлацията от близо 2% годишно.

Освен това Драги каза, че инвеститорите трябва да свикнат с волатилността на пазарите. Това изказване доведе до разпродажби при германските облигации, изпращайки доходността до 8-месечен връх. Все пак в края на деня доходността се смъкна минимално до 0,82%.

Еврото достигна най-висока си стойност спрямо долара от две и половина седмици насам.

Гърция остава в полезрението на пазарите, тъй като сделка между Атина и нейните кредитори все още няма. В сряда след късни преговори в Брюксел премиерът Алексис Ципрас каза, че споразумението с кредиторите „е напът“.

Също така той увери, че страната ще плати дължимите 300 млн. евро на Международния валутен фонд в петък. В Гърция водещият борсов индекс ASE губи 1,32% от стойността си до 827,12 пункта.

Днес имаше още новини от политическата сцена. Възобновяването на военните действия в Донбас може да повлияе на решението на лидерите на ЕС да засилят санкциите срещу Русия. Това заяви Мая Косянчич, говорител на ръководителя на дипломацията на Евросъюза Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.

Английската централна банка остави основната лихва при ниво от 0,5%, въпреки че през април на Острова бе отчетена дефлация за първи път от повече от половин век.

На корпоративния фронт акциите на Syngenta поскъпнаха с 1,21% до 426,70 швейцарски франка, след като Ройтерс съобщи, че германската химическа група BASF обмисля да отправи оферта за придобиване на компанията, отказала предложението за 45 млрд. евро от конкурента Monsanto.

easyJet се оказа сред най-големите печеливши в състава на лондонския FTSE 100. Книжата на авиокомпанията са нагоре с 0,63% след задоволителните данни за трафика през май.

Повече за разпродажбите на пазара на облигации разказва Нейра Чехич от Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още