fallback

ЕС може да обсъди разширяване на санкциите срещу Русия

Ходът ще дойде в отговор на подновяването на военните действия в Донбас

17:25 | 04.06.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възобновяването на военните действия в Донбас може да повлияе на решението на лидерите на Европейския съюз (ЕС) да засилят санкциите срещу Русия. Това заяви Мая Косянчич, говорител на ръководителя на дипломацията на Евросъюза Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.

Според Косянчич сблъсъците в близост до село Маринка са най-сериозното нарушение на Минското споразумение от февруари. В Брюксел се опасяват, че ескалацията на конфликта може да предизвика "спирала на насилието".

Косянчич припомни, че санкциите срещу Русия са пряко свързани с договореностите, постигнати в Минск.

"Лидерите (на ЕС – бел. ред.) обърнаха внимание на пряката връзка между санкциите и пълното прилагане на Споразумението от Минск. Те също така заявиха, че ако е необходимо, са готови да предприемат по-нататъшни действия. Това е позицията на ЕС", каза представителят на Федерика Могерини.

Мая Косянчич посочи още, че "вчерашната ескалация е последвана от движението на голям брой военни и оръжия в посока на контактната линия". Тя подчерта, че от гледна точка на ЕС, страните са длъжни да спазват прекратяването на огъня и използването на тежки оръжия, които трябва да оставят на места, достъпни за проверка от наблюдатели на ОССЕ.

Междувременно френското Mинистерство на външните работи призова страните в конфликта за незабавно прекратяване на враждебните действия в Донбас. "Ние сме загрижени за информацията за битката в Маринка. Тя трябва да се спре", посочи говорителят на министерството Ромен Надал.

The Wall Street Journal съобщи по-рано през деня, че по време на срещата на Върха на ЕС, която ще се проведе на 25-26 юни, може да бъде решено да се разширят икономическите санкции срещу Русия за период от шест месеца. Съюзът наложи за първи път санкции на Москва в края на юни 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още