fallback

Гърция и кредиторите - договорка още няма, но е близо

Среднощните разговори между Алексис Ципрас и Жан-Клод Юнкер са се съсредоточили върху бюджетните реформи

08:35 | 04.06.15 г. 17
Автор - снимка
Редактор

Гърция и кредиторите й пак не успяха да се договорят, но този път поне и двете страни признаха за напредък в преговорите, съобщава АP. Разговорите за реформите в южната ни съседка продължават, за да могат да бъдат отблокирани допълнителните средства от спасителната програма, чието продължение правителството договори през февруари, допълва агенцията.

Среднощната среща на премиера Алексис Ципрас с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и председателя на Еврогрупата – съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната, Йерун Диселблум, продължи до малките часове на четвъртък. 

“Вярвам, че във всеки случай се приближаваме до споразумение, но трябва да приключим дискусиите с реалистична гледна точка”, коментира Ципрас след разговорите. 

В специално изявление ЕК подчерта, че е постигнат съществен напредък. Разговорите са се съсредоточили върху бюджетните реформи.

По-рано се появиха информации, че кредиторите са отстъпили пред настояването на Атина да се намали целта за първичния бюджетен излишък, който страната трябва да постигне през следващите години.

Гърция в момента трябва да постигне първичен излишък от 3,5% през тази година и 4,5% догодина, докато в телефонен разговор канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд са обсъждали намаляване на целите до 1% от БВП за тази година, 2% през 2016 г., 3% през 2017 г. и 3,5% през 2018 г. Цифрите са обсъдени и в телефонен разговор с Алексис Ципрас.

Ключов тест за финансите на страната е плащането към Международния валутен фонд (МВФ), което трябва да бъде осъществено до петък. Атина трябва да преведе на Фонда 300 млн. евро.

На пресконференцията след края на срещата премиерът на Гърция отбеляза пред журналистите, че не трябва да има притеснения за плащането. Той подчерта, че страната досега е изпълнявала задълженията си и ще продължи да го прави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още