fallback

Юнкер се обяви против излизане на Гърция от еврозоната

В деня, в който дадена страна напусне еврозоната, в съзнанието на хората ще се загнезди идеята, че еврото не е необратимо, смята президентът на ЕК

09:28 | 01.06.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер заяви, че излизане на Гърция от еврозоната може да подкопае доверието в единната европейска валута, предава Ройтерс.

„Не споделям твърдението, че ще имаме по-малко грижи и ограничения, ако Гърция се откаже от еврото", посочва Юнкер в интервю за днешния брой на германския Süddeutsche Zeitung.

Шефът на ЕК изрази също мнение, че оттеглянето на която и да е страна от валутния блок ще създаде впечатлението, че еврото не е нещо неотменимо.

„В деня, в който дадена страна трябва да напусне еврозоната в съзнанието на хората ще се загнезди идеята, че еврото не е необратимо“, заяви той. Това може да накара международните инвеститори да се оттеглят от Европа, предупреди Юнкер. Той даде за пример японския премиер, който му казал при визита в Токио, че японските инвестиции в Европа зависят от доверието към еврото.

Гърция и кредиторите от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) от месеци водят преговори без признаци за пробив.

Юнкер, който днес се среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Берлин, поясни, че Гърция ще бъде в дневния ред на разговорите, въпреки че тя не е официалния повод за тях. Той призова също МВФ да продължи участието си в усилията за спасяване на Гърция.

Късно в неделя пък се състоя телеконферентен разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд – втори подобен за последните три дни.

Решение на проблема с Гърция трябва бързо да се намери, е била единодушната оценка на тримата. Отбелязва се, че разговорът е протекъл в добра атмосфера и че тримата ръководители единодушно са изразили мнение, че решение на гръцкия дългов проблем трябва да се намери бързо. 

„Европа се намира на кръстопът и решението на гръцкия проблем е в ръцете не на институциите, а на ръководителите на Европа“, писа междувременно в статия за френския Le Monde гръцкият премиер, изтъквайки, че решението трябва да е политическо.

„Проблемът не засяга единствено Гърция, а в него е фокусиран сблъсъкът на две диаметрално противоположни стратегии за бъдещето на европейската интеграция“, посочва премиерът Ципрас 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още