fallback

ЕП: Ограничаването на разходите за здравеопазване вреди на пациентите

Мерки за строги икономии в здравеопазването трябва да се предприемат само с гаранции за безопасността на пациентите и работещите в системата

20:01 | 19.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател

Икономическата криза е засилила натиска върху националните бюджети за здравеопазване, което оказва въздействие върху безопасността на пациентите. Това отбелязват европейските депутати в своя незаконодателна резолюция, приета днес.

В документа, приет с 637 гласа „за”, 32 „против” и 10 „въздържал се”, е записано, че мерките за строги икономии не могат да бъдат налагани, ако те влияят на безопасността на пациентите, персонала или специалистите в болниците, пишат от пресцентъра на Европейския парламент (ЕП).

По тази причина от ЕП призоваха страните от Европейския съюз (ЕС) да гарантират, че безопасността на пациентите не е засегната от мерките за строги икономии и системите за здравно обслужване ще останат адекватно финансирани.

В своята резолюция европейските депутати обръщат внимание и на внимателното използване на антибиотици, за да се спре резистентността на хората и животните към антибиотиците. Отговорното използване на антибиотиците предвижда стриктна забрана за ползване на антибиотици без лекарско предписание, както и задължителна микробиологична диагностика преди предписването на антибиотици.

Евродепутатите също така настояват фармацевтичните компании да инвестират в разработването на нови антимикробни средства. ЕП призовава Европейската комисия да обмисли създаването на законодателна рамка, чрез която да се насърчи разработването на нови антибиотични медикаментозни средства.

Според оценките на анализатори, цитирани от пресцентъра на ЕП, до 2050 година приблизително 10 млн. души ще умират годишно по света в резултат на антимикробна резистентност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:23 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още