fallback

Русия може да позволи внос на храни от Унгария, Гърция и Кипър

Страните подкрепят санкциите на ЕС срещу Москва, но спестиха критики за действията на Кремъл при анексирането на Крим

18:45 | 19.05.15 г. 18

Русия може да вдигне ембаргото върху вноса на хранителни продукти, произвеждани от близо 20 компании от Унгария, Гърция и Кипър, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Интерфакс.

БТА припомня, че през миналата година Русия забрани вноса на хранителни продукти от 28-те страни от ЕС в отговор на западните санкции, наложени на Москва заради ролята й в украинската криза. Така редица производители на храни останаха без достъп до големия руски пазар. 

Сергей Данкверт, ръководител на Руската санитарна служба (Росселхознадзор), е съобщил, че забраната може да бъде отменена за 15 унгарски и няколко гръцки и къпърски производители.

Унгария, Кипър и Гърция се включиха в санкциите на ЕС срещу Русия, но в същото време се опитват да поддържат добри икономически и политически отношения с Москва.

Страните си спестиха и критики срещу анексирането на Крим и подкрепата на Кремъл за проруските бунтовници в Източна Украйна.

Припомняме, че в края на март стана ясно, че Русия готви проверки в прозводители на хранителни продукти в трите изброени държави. По този начин те ще бъдат готови веднага след вдигане на ембаргото да могат да продадат своята продукция на руския пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още