fallback

Понижения за европейските акции

Слабите икономически данни от САЩ и засилването на еврото повлияха на настроенията

18:57 | 15.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент се понижиха в петъчната сесия след слабите икономически данни от САЩ и засилването на еврото след по-ранни коментари на Марио Драги, предава CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 отстъпи с 0,4%., след като се колебаеше през по-голямата част от деня. Германският DAX спадна с 1,1% до 11 437 пункта, британският FTSE-100 отстъпи с 0,2% до 6 960 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 0,7% до 4 994 пункта.

Данните за потребителското доерие в САЩ на Мичиганския университет се оказаха най-лошите от седем месеца – 88,6 пункта.

Петролният и газов сектор бе сред най-губещите, след като цената на суровината спадна. Поскъпването на еврото до над 1,14 долара също засегна акциите.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви в четвъртък, че програмата за покупка на облигации ще продължи, докато не видим трайна корекция на инфлацията. Според него мерките на ЕЦБ засега дават колебливи резултати. 

Акциите на SABMiller се повишиха с 0,7%, след като пивоварната обяви покупката на базирания в Грийнуич производител Meantime.

Книжата на производителите на стомана Outokumpu и Arcelormittal продължиха да се покачват след благоприятните законодателни промени в ЕС от тази седмица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още