fallback

Неяснотата около Гърция изпрати на червено борсите в Европа

Акциите на Airbus поевтиняха с 3,5%, след като военен транспортен самолет се разби по време на пробен полет през уикенда

19:35 | 11.05.15 г.

Европейските индекси завършиха с понижения представяне в понеделник, прекратявайки възхода от миналата седмица въпреки новината, че Китай е намалил лихвените проценти за трети път в рамките на шест месеца. Основният натиск продължи да идва от неяснотата от ситуацията около Гърция.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 затвори с повишение от 0,3 на сто, воден от търговецa на храни Delhaize, който отчете ръст от над 14 на сто. Ahold пък добави 8,2% след новината за преговори за сливане между двете фирми.

В същото време по-голямата част от основните борси започнаха седмицата на отрицателна територия, като френският CAC изтри над 1%.

Акциите на Airbus спаднаха с 3,5%, след като един от нейните военни транспортни самолети се разби по време на пробен полет през уикенда. Книжата на MTU Aero Engines също потънаха с 2,7% в понеделник, тъй като фирмата е доставчик на части за Airbus.

Като цяло европейските книжа отчетоха относително положителни резултати на фона на тенденцията на азиатските фондови пазари в понеделник след решението на Китай да свие лихвените проценти за трети път от ноември насам.

В неделя Китайската централна банка обяви съкращаване на своите лихви по депозитите и едногодишните заеми с по 25 базисни пункта, тъй като растежът в азиатския икономически гигант се забави до нива, невиждани от глобалната финансова криза насам.

Въпреки че новината в голяма степен подкрепи настроенията в Азия, някои анализатори се опасяват, че по-агресивните съкращения на лихвените проценти и задължителните резерви показват, че забавянето на континента може да бъде по-голямо от първоначално очакваното.

След парламентарните изборите в Обединеното кралство преизбраният премиер Дейвид Камерън изключи даването на възможност на Шотландия да организира нов референдум за независимост въпреки силния резултат на шотландските националисти.

Английската централна банка очаквано запази лихвените проценти в понеделник, оставяйки основната ставка при рекордно ниските 0,5%.

Същевременно на фокус продължиха да бъдат и разговорите за реформи на Гърция с Еврогрупата. Гръцкото правителство продължава да се надява, че преговорите ще доведат до отпускането на жизненоважната помощ, която ще позволи на страната да избегне фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още