fallback

Путин: Трябва възможно най-скоро да решим проблемите между Русия и Германия

Хубаво е, че днес се срещаме в Москва, коментира Ангела Меркел в Кремъл

16:00 | 10.05.15 г. 46

Президентът на Русия Владимир Путин изрази мнение, че е необходимо възможно най-скоро да се разрешат съществуващите проблеми между Русия и Германия, предаде агенция ТАСС.

„Днес съществуват известни проблеми. Колкото по-скоро тези проблеми преустановят своето негативно въздействие върху развитието на отношенията ни, толкова по-добре ще бъде”, заяви Путин на среща с канцлера на Германия Ангела Меркел в Кремъл.

Путин посочи още: „Към това (решението на проблемите) ние ще се стремим".

Той отбеляза, че „ние, както знаете, сме направили много, за да се развиват отношенията между Русия и Германия днес възможно най-успешно".

„Надявам се в хода на днешната ни среща да имаме възможност да обсъдим и двустранните си отношения и развитието на отношенията с Европейския съюз като цяло. И разбира се, проблемите, които днес се явяват най-остри, в това число и ситуацията в Украйна”, каза той.

„Хубаво е, че днес се срещаме в Москва”

Меркел изрази задоволство от възможността да обсъди с Путин в Москва отношенията на Русия и Евросъюза, както и ситуацията в Украйна.

„Хубаво е, че днес се срещаме в Москва, за да обсъдим нашите двустранни отношения между Русия и ЕС и, разбира се, съдействие за териториалната цялост на Украйна”, заяви Меркел на срещата с Путин.

Тя отбеляза важността на разрешаването на съществуващите проблеми по дипломатически пътища. „Трябва да работим, да си сътрудничим, в това число и в сложните ситуации, каквато се явява днешната, и да се стараем да стигнем до дипломатически решения."

По време на разговорите Путин призова западните страни да прилагат единни критерии при оценката на световни събития, базирани на нормите на международното право. „Трябва да имаме общи критерии, оценки и реакции на събитията в света – единни, по еднакви правила”, заяви Путин.

Германия съжалява, че примирието в югоизточната част на Украйна не се спазва, коментира от своя страна Меркел. Тя допълни, че „нарушения на примирието се наблюдават и от двете страни”.

Меркел и Путин поднесоха и цветя на Гроба на незнайния воин в Александровската градина. Германският канцлер пристигна днес в Москва във връзка със 70-ата годишнина от победата над нацизма.

Посещението на Меркел днес се тълкува като компромис, след като тя не присъства на военния парад вчера, отбелязва Deutsche Welle.

През февруари Путин прие Меркел и френския президент Франсоа Оланд за разговори за Украйна. Това беше първото посещение на германския канцлер в Русия от началото на кризата, която започна в края на 2013 г.

През цялата минала година и особено през последните месеци Меркел играе ключова роля в преговорите за Украйна, действайки като посредник между Кремъл и Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още