fallback

Атина оряза значително прогнозите си за икономическия ръст през тази година

Заради нестабилността през последните месеци правителството вече очаква увеличение на БВП само с 0,8%

17:09 | 09.05.15 г. 5

Гръцкото правителство направи значителна корекция на прогнозите за ръста икономиката през тази година, пише Reuters. Според новите очаквания, публикувани от властта в проект за реформи, през 2015 година икономиката на страната ще расте с около 0,8%.

През март Атина изпрати на своите кредитори прогнози за ръст на икономиката в рамките на 1,4 на сто за тази година. В края на 2014 година пък очакванията бяха за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2,9 на сто.

Значителното орязване отново повдигна въпроси относно фалит на Гърция, посочва още Reuters.

Причината за негативните очаквания е несигурността относно получаването на помощ от кредиторите и по-ниските от очакваното приходи в хазната през 2014 година. Но все пак правителството очаква ръст на икономиката през тази година, макар и в рамките под 1 на сто.

Още през миналага година Гърция показа признаци за излизане от дълбоката рецесия, която сви БВП на страната с 25% за период от шест години, съкрати работни места и понижи жизнения стандарт на хората.

В своята прогноза Европейската комисия очакваше през тази година страната да продължи възхода си с ръст на БВП от 2,5%. В последния си преглед обаче Брюксел посочи, че заради нестабилността в Гърция, наблюдавана от края на 2014 година, икономическият ръст ще бъде в рамките на 0,5%. 

В началото на следващата седмица разговорите между Атина и кредиторите продължават. Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира, че не очаква споразумение. 

Развитието на ситуацията с дълговете на Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още