fallback

Сърбия не се е отказала от "Турски поток", само се притеснява за реализацията

Нереализацията на "Южен поток" поставя в много тежко положение Белград, смята президентът Томислав Николич

13:19 | 09.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател

Сърбия не се е отказала от „Турски поток”, но има притеснения как ще бъде реализиран проектът, коментира в интервю за руския телевизионен канал „Россия 24” сръбският президент Томислав  Николич, пише ТАСС.

Припомняме, че вчера руската агенция „Интерфакс” съобщи, че Белград се отказва от проекта, невиждайки начин газопроводът да бъде изграден на сръбска територия. В интервюто си за „Россия 24” Николич обаче обяснява, че страната не се отказва от идеята за газопровода, но има много неясни моменти пред реализацията му.

„Щом ЕС не позволи „Южен поток” да премине през територията на страната членка България, то как ще позволи да премине през територията на друга страна членка – Гърция, да мине „Турски поток”, коментира той.

Сърбия ще се окаже в сериозна ситуация, ако Русия действително прекрати доставките на природен газ през територията на Украйна през 2018 година при положение, че липсва „Южен поток”, отбелязва държавният глава. Според него „Турски поток” не може да замени напълно за Белград нереализирания проект .

„Ако все пак тръбопроводът („Турски поток” –бел.ред.) стигне до границата на Сърбия, ще ни се наложи да строим продължението му със собствени средства”, каза Николич и допълни, че така страната ще бъде краен потребител, а не транзитна страна.

Сръбският президент обаче остави отворена вратичка и коментира, че трябва да се изчака развитието на ситуацията около „Турски поток”.

А такова вече е факт – тази сутрин италианската Saipem съобщи, че е получила нареждане от „Газпром” за строителството на морската част на газопровода.

На този етап липсва яснота за трасето – освен, че то до голяма степен ще повтаря одобрения маршрут на „Южен поток”. Не са ясни и начините за финансиране на строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още