fallback

Евроборсите без единна посока в очакване на изборните резултати на Острова

Акциите на Siemens пропаднаха с 5% след слабия тримесечен отчет

20:40 | 07.05.15 г.

Европейските акции ограничиха загубите си в четвъртък след тежкото пропадане по-рано през сесията на фона на ключовите за целия континент парламентарни избори във Великобритания.

Общоевропейският индекс EuroStoxx 600 затвори с леко покачване от 0,18 на сто, въпреки че някои от големите борси на континента останаха на червено в крайна сметка.

Днес е ключовият изборен ден в Обединеното кралство. Парламентарните изборите ще доведат до разместване на пластовете в страната, тъй като нито една от двете водещи в последните десетилетия партии – Лейбъристката и Консервативната, най-вероятно няма да може да формира самостоятелен кабинет.

Доходността по европейските облигации се покачи, след като пазарните участници останаха фокусирани върху изявлението на Джанет Йелън в сряда. Председателят на Федералния резерв посочи, че според нея фондовият пазар е като цяло надценен.

Доходността по американските 10-годишни ДЦК нарасна до 2,27% при 2,23% в началото на търговията. В Европа пък тази по сходните германски книжа пък удари 0,8% след 0,64% по-рано.

Само за последните шест месеца частни лица, компании и държавни ведомства в Гърция са изтеглили 35 млрд. евро от банките в страната. Сумата е била изтеглена от домакинства и  фирми, а за последните два месеца щафетата е била поета от различни структури в държавата, като местната власт и осигурителните каси. За март тази сума е била 3,7 млрд. евро, а през април тегленията са възлезли на 5 млрд. евро. 

По официални данни на централната банка на Гърция циркулиращите на пазара пари извън банките са нараснали с 10,9 млрд. евро, като са скочили до 41 млрд. евро от 30,1 млрд. евро  през ноември 2014 г.

Данните от континента показаха, че германските промишлени поръчки са се възстановили през март въпреки спада в световното търсене. Промишлените поръчки за предприятията в страната през месеца са нараснали с 0,9 на сто след спада с 0,9 на сто през февруари. Растежът за март е по-слаб от очаквания, но все пак слага край на двумесечното понижение на показателя.

Сезонът на отчетите също продължи да носи новини за пазара. Акциите на Commerzbank поскъпнаха с 3,4 на сто, след като германският кредитор оповести, че ще предостави на акционерите си първия дивидент от 2007 г. насам.

Резултатите на Siemens обаче не отговориха на очакванията на пазара. Германската индустриална група отчете 5% спад на тримесечна печалба, което изпрати капитализацията ѝ с 1,5% надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още