fallback

Разнопосочна реакция на европейските фондови пазари на поскъпването на еврото

Стойността на европейската валута е най-висока за последните два месеца, но отчасти се дължи на по-лошите данни за икономиката на САЩ

19:43 | 30.04.15 г.

Основните индекси на европейските фондови пазари реагираха разнопосочно на повишаването на стойността на еврото, отбелязва CNBC. През целия ден индексите търсеха посоката и се лутаха между печалбата и загубата.

В крайна сметка Stoxx Europe 600 затвори последната сесия за месеца на червена територия, но пък другите водещи индекси на Стария континент – DAX, FTSE 100 и CAC 40, повишават стойността си. Месецът обаче приключва с първи загуби за годината за повечето индекси, изчислява Market Watch. 

Допълнително влияние на борсите оказаха и статистическите данни за развитието на еврозоната, които показаха, че цените на потребителските стоки остават без промяна спрямо миналата година. Така през април беше сложен край на четиримесечната дефлация във валутния съюз. 

Еврото пък достигна стойност от 1,12 долара за брой, което е най-високата стойност за последните два месеца. Причината за възхода обаче отчасти се крие в по-слабите данни за развитието на икономиката на САЩ в последните месеци.

В края на днешната сесия Stoxx Europe 600 достигна стойност от 395,75 пункта, което представлява спад от 0,38%. Месецът приключва със загуба от 0,4%. За първи път от декември насам паневропейският бенчмарк приключва месеца на червена територията.

За FTSE 100 обаче тенденцията е обратна - днес беше записан ръст от 0,21% в края на сесията до ниво от 6 960,63 пункта. Април пък приключва с ръст от 2,8 на сто за водещия индекс на Лондонската фондова борса. 

За френският САС 40 увеличението е от 0,14% и индексът достигна стойност от 5 046,49 пункта. Водещият индекс на Франкфуртската фондова борса - DAX, увеличи стойността си с 0,19% до ниво от 11 454,38 пункта. Април обаче приключва със сериозни загуби за индекса - в рамките на 4,3 на сто. 

Сред голечите губещи днес са банка RBS, чиито акции поевтиняха с 3,15% до цена от 338,50 паунда. Банката съобщи за загуби от 446 млн. паунда за първото тримесечие на годината, което разочарова инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:53 | 30.04.15 г.
fallback
Още от Европа виж още