fallback

ЕК анализира държавните помощи в електроснабдяването

Подкрепата в сектора е допустима, но само ако държавата докаже, че мярката е необходима

17:57 | 29.04.15 г.

Европейската комисия (ЕК) започва секторно проучване в областта на държавните помощи по отношение на националните мерки, имащи за цел да се гарантира, че по всяко време е наличен достатъчен капацитет за производство на електроенергия, за да се избегне прекъсване на електроснабдяването (т.нар. „механизми за капацитет“*), съобщиха от пресцентъра на Комисията.

Проучването трябва да даде информация за механизмите за капацитет, за да се провери по-конкретно дали те гарантират достатъчна доставка на електроенергия без да нарушават конкуренцията или търговията в рамките на единния пазар на ЕС.

От  Брюксел посочват, че все повече държави в общността въвеждат механизми за капацитет за насърчаване на инвестициите в електроцентрали или за осигуряване на стимули за продължаване на дейността на електроцентралите, за да се гарантира, че по всяко време предлагането на електроенергия отговаря на търсенето.

Такива публични мерки в някои случаи могат да бъдат оправдани, признава Комисията, но поставя и някои условия. На първо място държавите членки трябва да могат да докажат, че мерките са необходими. Освен това, те трябва да гарантират, че механизмите за капацитет са създадени така, че да не нарушават конкуренцията в рамките на единния пазар на ЕС — например, те следва да не облагодетелстват неправомерно определени производители или видове технологии или да създават пречки пред трансфера на електроенергия между две европейски държави.

В рамките на секторното проучване, което е първото проучване съгласно правилата на ЕС за държавните помощи, ще бъде поискана информация за представителна извадка от държави членки с въведени механизми за капацитет или които обмислят въвеждането на такива механизми - Белгия, Хърватия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Полша, Португалия, Испания и Швеция.

След това Комисията ще разгледа получените отговори и ще отправи покана за изпращане на коментари по предварителните констатации преди края на 2015 г. Окончателните резултати ще са готови в средата на 2016 г.

От ЕК отбелязват още, че все повече държави членки изразяват своите опасения, че доставките на електроенергия могат да не успеят да задоволят търсенето до 2020 година. Причината са недостатъчните инвестиции, дължащи се на несигурността на пазара и на регулаторни намеси.

Допълнителен проблем е това, че търсенето трябва да бъде изцяло задоволено от предлагането също когато е налице недостиг на променливи възобновяеми източници (напр. поради наличието на по-малко вятър или слънце в даден момент).

* Механизмите за капацитет представляват мерки, предприети от държавите членки, за да се гарантира, че предлагането на електроенергия може да отговори на търсенето в средносрочен и дългосрочен план. Функцията им е да подпомогнат инвестициите, за да се запълни очакваният недостиг на капацитет и да се гарантира сигурност на доставките.

По принцип  тези механизмите съдържат допълнителни ползи за доставчиците на капацитет, в допълнение към доходите от продажбата на електроенергия на пазара, в замяна на поддържане на съществуващия капацитет или инвестиране в нов капацитет, който е необходим, за да се гарантира сигурността на доставките на електроенергия.

Механизмите за капацитет могат потенциално да подпомогнат не само производството на електроенергия, но също и мерките в отговор на търсенето (напр. стимули за домакинствата и предприятията да намалят потреблението на електроенергия в пиковите часове).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още