fallback

Европейските борси светнаха в червено

Акциите на Alcatel-Lucent скочиха с 15% след новината за преговори за сливане с Nokia

20:39 | 14.04.15 г. 1

Европейските акции завършиха с отстъпления във вторник на фона на инвеститорската предпазливост около официалния старт на сезона на отчетите на Стария континент.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 затвори с понижение от 0,5%, като повечето основни борси и сектори се търгуваха на отрицателна територия.

Акциите на Alcatel-Lucent скочиха с 15 на сто, след като финландският гигант Nokia потвърди, че е в "напреднали" преговори за сливане с френската телекомуникационна компания. Междувременно книжата на Nokia спаднаха с 6% в началото на търговията, за да затворят в крайна сметка с отстъпление от 3,6%.

Капитализацията на BMW пък спадна с 1%, въпреки че автомобилният производител отчете по-силни продажби за март.

Петролните пазари също бяха на фокус, след като иранският петролен министър Бижан Зангех, заяви, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да намали своята цел за дневното производство на "черно злато" с най-малко 5 на сто, или около 1,5 млн. барела.

Гърция също остана в центъра на вниманието, след като според информация на Handelsblatt министрите на финансите на страните от еврозоната по всяка вероятност няма да вземат решение за освобождаване на транш за заплашената от изпадане в държавен фалит Гърция на срещата си на 24 април в Рига.

В латвийската столица вероятно само ще „се направи преглед на напредъка" в преговорите с Гърция, заяви в интервю заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Според дипломати от ЕС едно евентуално решение за отпускане на средства може да бъде взето по време на следващото заседание на еврогрупата на 11 май.

Данните от континента показаха, че промишленото производство в еврозоната се е повишило рязко през февруари, след като претърпя пропадане в началото на годината, сигнализирайки, че отслабването на еврото започва да помага на износителите и да стимулира леко възстановяването на икономиката на валутния съюз.

Евростат съобщи във вторник, че продукцията от фабриките, мините и комуналните услуги е била с 1,1% по-висока през втория месец спрямо януари и с 1,6% повече в сравнение със същия месец година по-рано. Резултатът се оказа по-силен, отколкото икономистите очакваха. Консенсусната прогнозата бе за ръст от едва 0,3% спрямо януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още