fallback

Индустриалното производство в Италия се върна към растеж

Данните дават надежда, че местната икономика през тази година ще излезе от трите години на рецесия

19:58 | 13.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство в Италия е нараснало с 0,6 на сто през февруари – най-силният ръст от юни, давайки надежда, че третата по големина икономика в еврозоната през тази година ще излезе от трите години на рецесия, съобщава Financial Times. Увеличението на фабричната активност бележи отскок спрямо спада от 0,7 на сто през януари, който породи опасения относно способността на производствения сектор в Италия да подпомогне възстановяването.

На годишна база обаче има спад от 0,2%, като секторите с най-голям спад са добивните отрасли, текстилната промишленост и металите, а с най-силен ръст са транспортът, рафинираните петролни продукти и фармацевтичните продукти.

Правителството на премиера Матео Ренци, прогнозира, че Италия ще се върне към растеж през тази година от 0,7 на сто, и че растежът ще се ускори допълнително през 2016 г.

Повечето икономисти отдават предполагаемото възстановяване на италианската икономика на външни фактори - от по-ниските цени на енергията, които помагат на потреблението, до програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка, която отслаби еврото в полза на износителите и запазва лихвите ниски.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още