fallback

Москва е озадачена от новините, че Финландия и Швеция търсят сближаване с НАТО

Информацията идва от норвежки медии, според които представители на двете държави са поискали засилване на сътрудничеството с Алианса

17:08 | 12.04.15 г. 25

Руското външно министерство изрази недоумение по повод информацията, че Финландия и Швеция, че ще търсят сближаване с НАТО, съобщи БНР, като се позовава на руската информационна агенция "Новости".

В публикация на норвежки вестник се твърди, че министрите на отбраната на Финландия и Швеция са заявили пред колегите си от  Дания, Норвегия и Исландия намеренията си да засилят двустранното и военно сътрудничество със Северноатлантическия алианс.

Според Москва е странно държави като Швеция и Финландия, които нееднократно са заявявали неучастието си във военни формирования, да търсят сближаване с алианса.

Естонският президент Тоомас Илвес призова за разполагането на постоянни части на НАТО в страната му, съобщава британският вестник Daily Telegraph. Според Илвес Естония се чувства застрашена от Русия, военните й маневри в близост до границата, както и враждебната реторика от страна на Москва.

По думите му в руските учения участват между 40 и 80 хиляди войници, които могат да достигнат столицата Талин само за четири часа.

В момента в Естония временно са разположени 150 американски пехотинци. Северноатлантическият алианс набра около 5 000 военни като част за бързо реагиране, която да защитава страните членки срещу евентуална руска агресия.

Съгласно договора между Русия и НАТО от 1997 обаче алиансът няма право на постоянни бази в Източна и Централна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
fallback