fallback

САЩ се опасяват от увеличаващия се дисбаланс на световната икономика

Еврозоната и Япония да предприемат мерки за стимулиране на вътрешното търсене, смятат от американското финансово министерство

15:00 | 10.04.15 г. 4

Американското финансово министерство предупреди за "увеличаващия се дисбаланс" на световната икономика, който основният проблем на света в момента, като призова еврозоната и Япония да предприемат мерки за стимулиране на вътрешното търсене.

Според властите отвъд Океана еврозоната и Япония не трябва да разчитат единствено на паричната политика за стимулиране на икономическия растеж, предава "Финмаркет".

В 6-месечния доклад изпратен от министерството до Конгреса на САЩ се отбелязва, че възходящият тренд на щатската икономика остава "непроменен" въпреки отслабването на възстановяването през първото тримесечие на 2015 г., докато икономическата динамика в чужбина е "разочароваща".

В доклада се посочва, че някои страни отдават твърде голямо внимание на стимулирането чрез централните банки като инструмент за покачване на икономическия растеж. Според представителите на американското Министерство на финансите тези държави трябва да използват мерки за фискално стимулиране, както и да въведат реформи, които да подкрепят икономическия растеж.

Страните от еврозоната трябва да предприемат "всички разумни мерки" за стимулиране на вътрешното търсене, се казва още в доклада.

Финансовите експерти подчертаха важността на мерките, предприети от Европейската централна банка във връзка със заплахата от дефлация, и по-специално – програмата за количествено облекчаване. Въпреки това те настояват, че еврозоната трябва да направи повече, поглеждайки към други инструменти, за да се допринесе за нарастването на търсенето в световен мащаб.

Докладът също така отбелязва като тревожен фактор слабото вътрешно търсене в Япония. По данни на Министерството на финансите японските власти разчитат твърде много на паричната политика. Освен това те не са предприели достатъчно мерки за компенсиране на последиците от миналогодишното увеличение на данъка върху потреблението.

В същото време според анализаторите постига "истински напредък" във връзка с укрепването на юана спрямо долара през последните шест месеца. Въпреки това, се казва в доклада, китайската национална валута остава "значително подценена".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 31.08.22 г.
fallback