fallback

Скандинавските страни ще поддържат по-тесни връзки в сферата на отбраната

Русия е най-голямото предизвикателство за европейската сигурност, според министрите на отбраната на Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия

13:41 | 10.04.15 г.

Скандинавските държави се споразумяха за по-тесни връзки в сферата на отбраната и по-голяма солидарност с балтийските държави с цел повишаване на сигурността в региона, съобщава онлайн изданието euractive.com.

Според страните Русия е най-голямото предизвикателство за европейската сигурност, допълва изданието.

В съвместна декларация министрите на отбраната на Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия посочват, че Северна Европа трябва да се подготви за евентуални кризи или инциденти заради Руската федерация.

"Руските лидери са показвали, че са готови да използват конкретно и ефективно военни средства, за да постигнат своите политически цели, дори когато това включва нарушаване на принципите на международното право”, посочва се в документа.

“Засилват се разузнавателните дейности в Балтийските страни и в северните райони”, предупреждават още министрите. “Руската армия ни предизвиква в близост до границите, има и няколко нарушения на границите на Балтийските страни”, пише в документа.

Изявлението идва на фона на засиленото напрежение в Европа, след като Русия анексира полуостров Крим през миналата година. Заради големите руски малцинства, които живеят в Балтийските страни, опасенията за риска от руска интервенция в региона се засилват, отбелязва изданието.

Финландия, която граничи с Русия, и Швеция, не са членки на НАТО, но засилиха сътрудничеството си с Алианса.

Съвместната декларация на Скандинавските държави е сред най-силните им отговори на агресията на Русия, като в нея се предупреждава още, че руската пропаганда е сред най-мощните инструменти за политическо маневриране и всяване на раздор сред нациите от Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още