fallback

Bank of England запази основната лихва

Смята се, че централната банка ще задържи лихвите, докато инфлацията не започне да се възстановява

16:16 | 09.04.15 г.

Bank of England остави без промяна паричната си политика, съобщава CBNC.

Основната лихва на Английската централна банка беше запазена на ниво от 0,5% - равнище, поддържано от март 2009 г. Институцията запази и обема на програмата си за покупка на облигации – 375 млрд. паунда (554 млрд. долара).

Днешното решение на Bank of England идва в навечерието на изборите във Великобритания, които ще се състоят през май. Според прогнозите консерваторите се очертават като победител с най-голям брой места в парламента, но едва ли и с мнозинство. Ако прогнозата се реализира, това ще доведе до ново коалиционно правителство.

Смята се, че Английската централна банка ще запази лихвите, докато инфлацията в страната не започне да се възстановява, поведена от ръста на доходите. Страната все още е в капана на падащата инфлация и далеч под целта на централната банка от 2%. През януари потребителските цени на Острова забавиха ръста си до 0,3%, припомня медията.

Икономиката на Великобритания обаче се възстановява впечатляващо от кризата. През последните три месеца на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 0,5% спрямо предходното тримесечие – колкото и икономиката на САЩ. За сравнение, в Германия беше отчетен икономически растеж от 0,7% за тримесечието, а във Франция – 0,1%.

На 22 април трябва да бъде публикуван и протоколът от заседанието на Английската централна банка. От него ще стане ясно и как са гласували членовете на Управителния съвет на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 01.09.22 г.
fallback