fallback

Клубът "Приятели на "Газпром" в Европа се разраства

Гърция, Турция, Унгария, Македония и Сърбия са готови да строят "Турски поток"

17:55 | 08.04.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В Европа се формира нова коалиция съюзници на „Газпром“ - Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Унгария - петте страни, които официално подкрепят строителството на „Турски поток“. Това коментира руското издание „Коммерсант“.

По информация на медията в най-скоро време към този клуб ще се присъедини и Австрия.

Вчера в унгарската столица се проведе среща на външните министри на петте страни, на която бяха обсъдени енергийни въпроси, сред които и готовността за изграждането на „Турски поток“. България не беше поканена на този форум, коментира днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че има своите тълкувания по въпроса, но отказа да ги сподели.

По информация на „Коммерсант“ на разговорите в Будапеща обаче е имало представител на Европейската комисия в качество на наблюдател на разговорите. След срещата е подписана декларация за енергийно сътрудничество и създаването на „икономически оправдани пътища за диверсификация на маршрутите и източниците“ за транспортиране на природен газ от Турция за страните от Европа.

По този начин петте страни са потвърдили своето желание да подкрепят проекта, който ще минава по дъното на Черно море, през територията на Турция и до газовия хъб в Баумгартен, тълкува „Коммерсант“. Проектът, получил името „Турски поток“, е алтернативата на „Южен поток“.

От външното министерство на Унгария уточняват, че ще бъде създадена работна група, която да отговаря за развитието на газовата инфраструктура, а срещите на представителите на петте държави ще станат регулярни.

Руското издание допълва, че ако тези държави се разберат за „земния“ участък на „Турски поток“, „Газпром“ ще може да реши въпроса за доставката на природен газ в Европа, заобикаляйки Украйна.

Ключов проблем обаче ще се яви финансирането на новия проект. При „Южен поток“ логиката беше, че „Газпром“ привлича средства, строи газопровода и е собственик на съоръженията.

В условията на западните санкции обаче на руската компания ще й бъде трудно да намери необходимите средства, а и отново ще се сблъска с европейското законодателство, една и съща компания да е едновременно собственик на енергийната мрежа и доставчик по нея. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:15 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още