fallback

Гърция създаде комисия, която да проучи договорите за спасителната помощ

Ще дадем отговори на въпросите, засягащи гръцкия народ, коментира преди гласуването в парламента премиерът Алексис Ципрас

12:12 | 07.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият парламент одобри създаването на комисия, която да разследва обстоятелствата, при които Гърция се е съгласила да получи спасителна помощ за общо 240 млрд. евро, отпусната от Европейския съюз и Международния валутен фонд, предава Ройтерс.

Отношенията между Атина и кредиторите й, от чиито финанси тя е зависима, са обтегнати. На Гърция, която не е получавала никакви спасителни средства от август миналата година, бързо й свършват парите. Страната се опитва да постигне сделка по реформите, нужни за отблокирането на средствата.

Предложението за създаване на комисията бе прието със 156 гласа „за“ от общо 250 народни представители. 72-ма бяха „против“, а 22 се въздържаха.

„След пет години на парламентарно мълчание по важните проблеми, които причиниха катастрофата със спасителните заеми, днес ще започнем процедура, която ще даде отговори на въпросите, засягащи гръцкия народ“, каза премиерът Алексис Ципрас пред парламента преди гласуването.

Комисията, предложена от лявата партия на Ципрас – СИРИЗА, и нейният коалиционен партньор – дясната националноконсервативна политическа партия „Независими гърци“, ще се опита да проучи как Гърция е сключвала споразуменията и други проблеми, свързани със спасителната помощ и нейното прилагане.

Сред мерките попадат ревизия на бюджетния дефицит за 2009 г., чиито показатели предизвикаха финансовата криза в страната, преструктурирането на дълга през 2012 г. и рекапитализацията на гръцките банки.

Бившият премиер Андонис Самарас, който сега е основният опозиционен лидер, обвини Ципрас в опит за отвличане на общественото внимание от проблемите, които притискат слабата икономика. От своя страна Алексис Ципрас заложи създаването на подобна комисия в предизборните си обещания.

Комисията, която ще обследва обстоятелствата около спасителната помощ, идва след създаването на парламентарна комисия, която ще одитира растящия дълг и исканията на страната за изплащане на репарации от страна на Германия от времето на Втората световна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още