fallback

Евроборсите поеха надолу въпреки оптимизма в Германия

Най-губещи в сесията бяха технологичните и транспортните акции

20:06 | 25.03.15 г. 1

Водещите фондови борси в Европа завършиха с отстъпления сесията в сряда въпреки по-добрите от очакваното данни от Германия.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx Europe 600 приключи със спад от около 1%, като основният натиск дойде от технологичните акции. Британският производител на чипове Arm бе най-зле представилата се компания, изтривайки 6%.

Настроението сред германската икономика се подобрява през март за пети пореден месец, показaxa най-новите данни от индекса Ifo. Индексът се покачва до 107,9 пункта през третия месец на годината след 106,8 пункта, отчетени през февруари. Резултатът надмина консенсусните прогнози, които според Ройтерс бяха за 107,3 пункта.

"Германската икономика продължава да се разширява", заяви президентът на Ifo Ханс-Вернер Зин. Индексът на Ifo се изчислява ежемесечно от проучване на около 7 000 фирми и е смятан за един от най-важните инструменти за ранна оценка на икономическото развитие.

Гърция също продължи да е във фокуса на събитията. Информация на Ройтерс показа, че Европейската централна банка (ЕЦБ) за пореден път е повишила размера на спешна ликвидност, която е предоставена на разположение на гръцките кредитори. Институцията е увеличила размера на Програмата за спешна ликвидна подкрепа (Emergency Liquidity Assistance – ELA) до малко над 71 млрд. евро.

За момента гръцките банки не са използвали цялото финансиране по ELA, като свободната ликвидност е около 3 млрд. евро, посочва още източникът.

По-рано през деня ЕЦБ забрани на гръцките банки да увеличават активите си от краткосрочен държавен дълг на фона на повишените страхове за платежоспособността на държавата.

Петролните пазари също бяха в центъра на вниманието, като цената на брента спадна първо рязко, за да се покачи обаче впоследствие с над 3% след данните за запасите от суровината в САЩ.

Raiffeisen Bank изтри над 1%, след като издаде предупреждение за възможен спад на печалбата поради разходите за преструктуриране.

Акциите на компаниите от транспортния сектор също бяха в центъра на вниманието след злополучния инцидент със самолета Airbus A320 на Germanwings. Книжата на Lufthansa поевтиняха с 1%, а Airbus завърши с отстъпление от над 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 25.03.15 г.
fallback
Още от Европа виж още