fallback

Европейските борси приключиха търговията с разнопосочни резултати

FTSE се повиши след годишната реч за британския бюджет, а погледите бяха насочени и към евентуалната промяна на политиката на Фед

20:11 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Европейските борси приключиха разнопосочно търговията в сряда. Инвеститорите очакваха изхода от двудневната среща за политиката на Федералния резерв на САЩ и бяха повлияни от представянето на британския бюджет, пише CNBC.

Британският бенчмарк FTSE 100 приключи с ръст от 1,5%, а германският DAX, както и FTSE MIB приключиха със спад. Френският CAC приключи без промяна.

Британските инвеститори се фокусираха върху бюджета, който бе представен от финансовия министър Джордж Озбърн към средата на деня. FTSE натрупа ръста си по време и след речта на Озбърн.

Озбърн повиши прогнозата си за икономическия ръст за 2016 г. на 2,3%, но ревизира надолу данните за ръста от миналата година. Той също така сигнализира за готовност да бъдат намалени политиките за съкращаване на разходите – точно преди изборите за парламент през май.

Бюджетът съдържа планове за намаляване на данъците и помощи, целящи да помогнат на петролната индустрия на Великобритания в Северно море. Големите британски петролни компании продължиха да поскъпват след изявлението, като акциите на Royal Dutch Shell и BP поскъпнаха с около 2%.

Шведските акции достигнаха нови върхове днес. Централната банка на Швеция Riksbank намали своя репо процент до отрицателен – минус 0,25%. Шведският индекс OMX-S 30 отбеляза ръст с 1,9% след новината и достигна нов връх.

Акциите на Standard Chartered бяха сред водещите в Европа днес, поскъпвайки със 7,5%, и се изкачиха на върха на FTSE 100 след повишение на оценката от анализаторите в Barclays.

Други добре представили се акции бяха тези на холандската компания SBM Offshore, които поскъпнаха с над 8% след новините за постигнато споразумение в Бразилия по дело за подкуп.

Гърция разтревожи своите европейски партньори, като отказа да им каже какъв прогрес е постигнала с реформите на насрочената телеконференция във вторник. Вместо това Атина настоя дискусията да бъде отложена за срещата в четвъртък на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още