fallback

Водещите индекси в Европа затвориха сесията с разнопосочни движения

Инвеститорите се съсредоточиха върху заседанието на Фед, както и на някои макроикономически данни за Стария континент

19:44 | 17.03.15 г.

Водещите индекси на европейските фондови пазари затвориха сесията с разнопосочно движение във вторник. Повечето от тях отчетоха спадове, но изключение направи водещият бенчмарк на Лондонската фондова борсова – FTSE 100, който получи тласък от търговията с акции на компании от петролния сектор.

Инвеститорите обаче се фокусираха върху началото на двудневната среща на Федералния резерв, както и върху някои макроикономически данни. Заседанията на Фед неизменно привличат вниманието на пазарите, макар че всички очакват действия, а именно – увеличение на лихвата, най-рано през юни.

Индексът на бизнес доверието в Германия се повиши до ниво от 54,8 пункта през март след 53 пункта през февруари. Данните обаче се разминаха с пазарните очаквания, които предполагаха ръст до 58,2 пункта.

Това стана причина и германският DAX 30 да отстъпи от рекордния връх, покорен в понеделник. Водещият индекс на Франкфуртската фондова борса вчера завърши на ниво от над 12 хил. пункта, подкрепен от действията на Европейската централна банка. Днес обаче тенденцията е обратна – спад от 1,54% до ниво от 11 980,85 пункта.

Към края на седмицата Гърция отново ще стане една от най-коментираните теми в Европа, прогнозира CNBC. В четвъртък и петък в Брюксел ще се проведе Европейски съвет, на който ще се обсъдят финансовите проблеми на южната ни съседка, както и първите стъпки за създаването на енергиен съюз.

Данните на Евростат показват още и че спадът на цените на енергийните продукти отново поставя под натиск инфлацията в еврозоната. През февруари във валутния съюз е измерена дефлация от 0,3 на сто, което обаче е в съзвучие с прогнозите на пазарите. 

Стойността на Stoxx Europe 600 се сви с 0,71% до ниво от 397,33 пункта, макар че компании от петролния и газовия сектор записваха печалби. Сред големите печеливши например е Premier Oil, чиито книжа се търгуваха за 140,9 пенса, или увеличение на цената от малко над 17 на сто.

Анализатори, цитирани от CNBC, коментират, че има натиск за продажбата на тези акции от търговци на „къси” позиции и това увеличава цената им.

Френският САС 40 днес отчете спад от 0,64% до ниво от 5 028,93 пункта. FTSE 100 затвори с ръст от почти половин процент до ниво от 6 837,61 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още