fallback

Lloyds разпределя първи дивидент от началото на финансовата криза

Печалбата на финансовата група скочи с 26% през миналата година

11:21 | 27.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Lloyds Banking Group ще раздаде дивидент за пръв път от началото на финансовата криза, предава CNBC. Това се случва, след като годишната печалба на финансовата група скочи с 26%.

Дивидентът, който ще получат акционерите, е в размер на 0,75 пенса на акция. Размерът му може да е малък, но е първият, който Lloyds раздава след 2008 г. Това е показателен знак за възстановяването на банката от кризата.

За цялата 2014 г. банката спечели 7,8 млрд. лири (12 млрд. долара), което е с 26% повече спрямо 2013 г. Очакванията на анализаторите бяха за печалба от близо 7,5 млрд. лири.

Освен акционерите и изпълнителните директори на Lloyds ще получат награда. За 2014 г. банката изплати общо 370 млн. лири под формата на бонуси. Това се случва въпреки продължаващите репутационни проблеми. В сумата се включват и предоставените акции на стойност 7 млн. лири на главния изпълнителен директор Антонио Орта-Осарио.

От своя страна той коментира, че няма да започне да ги разпродава, докато правителството не намали значително дела си в банката. В момента то притежава около 24% от капитала й.

Според условията на предоставената от британските данъкоплатци спасителна помощ за Lloyds регулаторните органи трябва да одобрят намерението за разпределяне на дивиденти.

„Нашите рентабилност и капиталова позиция се подобриха значително“, коментира Орта-Осарио. „Въпреки че съзнаваме, че трябва да направим още, навлизаме в следващата фаза на нашата стратегия с по-силна позиция.“

В ранната търговия в Лондон акциите на Lloyds Banking Group поскъпват с 1,2%. От началото на годината те са увеличили с 3% стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още