fallback

ЕС одобри сътрудничество между Daimler и "Камаз"

Двете компании ще създадат съвместно предприятие, което ще е активно в Русия и Беларус

09:43 | 26.02.15 г. 2

Регулаторите на Европейския съюз (ЕС) одобриха създаването на съвместно предприятие от германската компания Daimler AG и руската ОАО "Камаз" – производител на камиони и на богат набор от превозни средства за военни цели, пише онлайн изданието euractiv.com.

Съвместното предприятие ще произвежда леки и тежкотоварни превозни средства, както и ще боядисва кабини на камиони.

Резултатите от разследването на Европейската комисия (ЕК) показват, че създаването на съвместното предприятие не повдига опасения за конкуренцията, тъй като новата компания ще е активна в Русия и Беларус.

Изданието е попитало ЕК как създаването на съвместното предприятие между Daimler и "Камаз" се вписва в режима на санкции срещу Русия в контекста на анексирането на Крим и кризата в Украйна. Рестрикциите се отнасят до вноса и износа на оръжия и свързана с оръжейната индустрия продукция от и за Русия, а "Камаз" работи активно в сферата на производството на военно оборудване. Засега изданието не е получило отговор на въпросите.

Въпреки санкциите срещу Русия нито един съвместен проект на руски компании с техни западни партньори не е бил спрян. "АвтоВАЗ" например продължава да си сътрудничи с Renault-Nissan. "Ростех" също работи по редица проекти съвместно с европейски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още