fallback

Руски депутати искат да ограничат Путин самостоятелно да налага санкции

Икономически ограничения могат да бъдат налагани само с федерален закон, тоест с участието на Държавната дума, посочват от "Справедлива Русия"

20:32 | 25.02.15 г. 26

Петима руски депутати от партията „Справедлива Русия” внесоха в деловодството на парламента законопроект, който предлага отмяната на руските контрасанкции и забрана правителството и президента самостоятелно да решават за въвеждане на икономически санкции, съобщи руското издание РБК.

Икономически санкции могат да могат да бъдат налагани само с федерален закон, тоест одобрен от Държавната Дума, в противен случай те противоречат на Конституцията, предлагат депутатите.

Според мотивите на петимата депутати съществуващата практика в момента противоречи на текстове в руската Конституция, която предвижда свободно използване на имуществото за предприемаческа дейност и че никой не може да забрани законната икономическа дейност.

Депутатите посочват, че според друг текст в Конституцията ограничаване на основни права и свободи може да стане само с приемането на федерален закон и то при необходимост от защита на Конституцията, здравето, правата и законните интереси на други лица, както и за обезпечаването на сигурността на страната.

Ембаргото за внос на селскостопански стоки от редица западни страни обаче беше наложено само с правителствено постановление след издаден указ от президента Владимир Путин, припомнят още депутатите от „Справедлива Русия”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още