fallback

Евроборсите получиха стимул от одобрената спасителната програма за Гърция

Капитализацията на добивната компания BHP Billiton нарасна с над 6% въпреки слабия шестмесечен отчет

19:53 | 24.02.15 г.

Европейските индекси завършиха на положителна територия след одобряването на плана за разширение на спасителната програма на Гърция.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 затвори с покачване от 0,6%, след като Еврогрупата обяви, че е одобрила плана за реформи на Гърция, като по този начин даде зелена светлина за 4-месечно удължаване на спасителната програма. Страната изпрати своите планове за икономически реформи късно вечерта.

В Лондон акциите на BHP Billiton нараснаха с над 6 на сто. Добивната компания отчете 31% спад на шестмесечната печалба, но резултатът все пак остана над очакванията на експертите.

Датската банка Jyske отбеляза спад от над 7%, след като публикувал неочаквана загуба за четвъртото тримесечие.

Застрахователят Delta Lloyd в Холандия също пропадна с близо 7 на сто след по-ниска от прогнозирано оперативна печалба за 2014 г.

В Украйна правителството обвини проруските сепаратисти за откриването на огън с ракети и артилерия в села в Югоизточна Украйна в понеделник, съобщи Ройтерс. Новината постави отново под заплаха постигнатото миналия уикенд споразумение между Москва, Киев и Брюксел в Минск.

Въпреки конфликта президентът на Русия Владимир Путин заяви пред държавната телевизия, че война между двете страни е малко вероятна.

Федералният резерв на САЩ се готви да преразглежда плановете си за лихвените проценти среща по среща, заяви пред Банковия комитет на Сената председателят на институцията Джанет Йелън.

Изявлението дойде на фона на очакванията на много от пазарните участници, че централната банка на САЩ ще предприеме първото покачване на лихвите от 2006 г. насам с оглед на позитивните сигнали за икономиката в последните тримесечия.

Според Йелън Федералната комисия за открития пазар вероятно ще задържи ставките през следващите месеци в опит да даде допълнителна гъвкавост на икономиката и да заглуши всяка потенциална "бурна" реакция на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:52 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още