fallback

Платим ли е изобщо дългът на Гърция?

Според мнозина анализатори единствено опрощаването му ще предотврати излизане на страната от еврозоната

20:39 | 23.02.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските представители трябва да приемат, че Гърция никога няма да изплати 366 милиарда щатски долара дълг, въпреки че закъсалата икономика си осигури удължаването на спасителната програма с четири месеца, коментират пред CNBC анализатори.

Гърция днес трябваше да представи списък с мерките, които трябва да предприеме в замяна на удължаването на спасителната програма. Гръцки представители, цитирани от Wall Street Journal, обаче са заявили, че списъкът ще бъде представен утре сутринта. Финансовите министри от еврозоната се очаква да го разгледат по време на конферентен разговор по-късно следобед.

Според представител на еврозоната, цитиран от Financial Times, ако списъкът не бъде одобрен от Еврогрупата, министрите вероятно отново ще бъдат призовани в Брюксел за лични разговори. Обзалагам се, че ще има одобрение, заявява друг източник.

Гръцкият дълг не е платим в този живот, казва Кингсли Джоунс, основател и главен инвестиционен директор на Jevons Global. "Ние трябва да бъдем реалисти. Гръцкия дълг сега е 175 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) - по-висок отколкото беше, когато цялата тази работа започна."

"Само погледнете Япония. Държавният й дълг бързо наближава 300% от БВП. Един ден тази камара от дългове просто ще се спука. Тя никога няма да бъде изплатена, както и гръцкият дълг", изтъква Джоунс.

Текущата програма за спасяване на Атина с европейските кредитори изисква Гърция да намали дълга си до под 110% от БВП до 2022 г. Програмата, която изтичаше в края на месеца, беше удължен с още четири месеца в последния момент в петък.

"Условията на настоящото споразумение изискват от Гърция да се опита да генерира първичен бюджетен излишък (преди обслужването на дълга – бел. ред.) от над 4 на сто за доста повече от десетилетие ... Нито една страна с нестабилна икономиката някога е успявала да направи това. Така че, ние мислим, че настоящите условия, които се изискват от Гърция, са откровено доста нереалистични", добави Джоунс.

Макар че Ципрас вече не иска опрощаване на дълга, имайки предвид ограничената му сила за преговаряне, експерти казват, че европейските кредитори трябва да осъзнаят, че няма друго решение, ако искат Гърция да остане в еврозоната.

"Това, което Еврогрупата трябва да приеме е, че Гърция е в несъстоятелност и се нуждае от съществено опрощаване. Те трябваше да го направят през 2010 г., но избраха да разширят кредитите за страната и да отложат решението на проблема", коментира Никълъс Ферес, инвестиционен директор в Eastspring Investments.

"Гърция претърпя 30-процентово намаление на съвкупния продукт от пиковите нива преди кризата, което е еквивалентно на Голямата депресия през 30-те години. Мерките за икономии просто не са устойчиви", добави той.

Въпреки това европейските институции вероятно ще продължават да отхвърлят възможността за опрощаване на гръцкия дълг, тъй като те искат Гърция да сложи в ред финансите си, обяснява Евън Лукас, пазарен стратег в IG. "Всъщност, ако погледнете сделката от петък, ще видите, че Гърция не получи нищо за сметка на Германия, което ни приближава до излизане на Атина от еврозоната“, смята той. Той очаква, че едно кредитно споразумение ще застраши политическия мандат на управляващата партия СИРИЗА и ще увеличи перспективата за предсрочни избори, които вероятно ще заплашат съществуващата спасителна сделка с европейските институции.

От Barclays също изразиха подобна перспектива, като посочват, че вероятността Гърция да напусне валутния съюз е по-висока отвсякога. "Гръцките власти може да започнат да усещат натиска на вътрешното обществено мнение, което ще ги накара да разхлабят изпълнението на договорените мерки, докато международните кредитори може да не се съгласят да толерират това."

Междувременно Morgan Stanley оцени шансовете за излизане на Гърция от еврозоната през следващите три до шест месеца на 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още