fallback

Европейските акции затвориха на зелено

Книжата на HSBC поевтиняха с 5%, след като британската банка отчете 15% спад на печалбата си за 2014 г.

19:07 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент като цяло се повишиха в петъчната сесия, като инвеститорите приветстваха удължаването на спасителната програма за Гърция с 4 месеца, предава CNBC. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,6% do 1 533 пункта. Германският DAX и френският CAC 40 се повишиха с по 0,6% до съответно 11 118 и 4 858 пункта, докато британският FTSE-100 отстъпи с 0,2% до 6 904 пункта.

Гърция днес трябва да представи списък с мерките, които трябва да предприеме в замяна на удължаването на спасителната програма, като ще се преценява дали те са достатъчни до края на април. Борсата в Атина днес е затворена. Гръцкото министерство на финансите през уикенда изпрати писмо до международните кредитори с мерките за реформи, които правителството на Алексис Ципрас ще предприеме. Атина очакваше до вчера да получи съответните забележки, за да ги вземе под внимание при оформяне на окончателния списък, който кабинетът ще представи днес.

Икономическите новини от деня показаха, че германският Ifo индекс за бизнес доверието в страната отново е нараснал през февруари, но не оправда очакванията на анализаторите. Еврото поевтиня сле оповестяването на данните. 

Акциите на HSBC поевтиняха с 5%, след като британската банка отчете 15% спад на печалбата си за 2014 г. Кредиторът се извинява за поведението и грешките, допуснати в швейцарския й клон, който е съдействал на клиенти за укриването на данъци.  Американските акции започват седмицата с леки понижения след петъчните върхове, на фона на сделката с Гърция и очакваните коментари на шефа на Федералния резерв Джанет Йелън през следващите два дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още