fallback

Рязък спад на продажбите на дребно през февруари във Великобритания

Предварителните данни за месеца показват, че продажбите на храни са водещата причина за намалялото търсене

15:21 | 23.02.15 г.

Обемът на продажбите на дребно е отбелязал рязък спад през февруари и е достигнал най-ниското си ниво от ноември 2013 г. Основна причина за това са по-слабите продажби на храните, показа публикувано в понеделник проучване, цитирано от WBP online.

Обемите на продажбите на дребно и на поръчките разочароваха през февруари, но собствениците на магазини все още са оптимисти, че те ще се повишат през март. Това показва ново проучване на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

В месечното си проучване за дистрибуторската търговия CBI отбелязва, че слабите продажби на хранителните и универсалните магазини са накарали месечния баланс на продажбите да спадне до +1%, спрямо +39% през миналия месец и значително под очакванията.

“След силно начало на годината търговците бяха разочаровани от неочакваното спиране на ръста на продажбите. Най-вече продължаващото сериозно намаление на цените в хранителния сектор изглежда пречи на активността“, заяви Райн Нютън-Смит, директор за икономиката на CBI.

“Гледайки напред, перспективата пред сектора с продажбите на дребно е относително позитивна, като повишението на доходите на домакинствата заради забавящата се инфлация най-вероятно ще продължи да насърчава харчовете. Въпреки това изследването показва, че като цяло условията за търговия остават предизвикателни”, допълни той.

Проучването на CBI е първият поглед върху данните за сектора през февруари. Официалните данни ще бъдат публикувани през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още