IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС може да блокира изграждането на два нови руски реактора в Унгария

Войната на интереси е част от по-широката борба между ЕС и Русия за европейския енергиен сектор, пише FT

11:06 | 23.02.15 г. 59
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно) по време на посещението на Путин в Унгария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно) по време на посещението на Путин в Унгария. Снимка: Ройтерс

Решението на Унгария отпреди повече от година да сключи договори за 12 млрд. евро с руска държавна ядрена компания може и да бъде блокирано от регулаторите на Европейския съюз (ЕС), пише Financial Times

Евентуално вето на Брюксел ще нанесе удар на премиера на Унгария Виктор Орбан, който заложи този проект в центъра на стратегията си за изграждане на по-дълбоки политически и икономически връзки с Русия въпреки санкциите на Запада срещу Москва, отбелязва изданието.

Будапеща възложи поръчки за проектиране, изграждане и поддържане на два 1200-мегаватови реактора в АЕЦ „Пакш“ на дъщерно дружество на руската енергийна компания Росатом през декември. Решението да скрият някои подробности от договорите заради националната сигурност предизвиква обаче подозрение сред критиците на Орбан в Брюксел.

Въпреки че Европейската комисия не повдигна възражения срещу междуправителственото споразумение, подписано между двете страни, възлагането на поръчките за новите реактори в централата предизвика антитръстова полемика.

Две агенции на ЕС в момента проучват споразуменията. Евроатом – ядреният регулатор, засега задържа одобрението за доставка на ядрено гориво по технически и финансови причини, въпреки че преговорите са в ход. Антимонополната агенция на ЕС също проучва за държавна помощ и за законосъобразността на договорите, сключени с Росатом и неговите филиали без търг. Проучването е все още на ранен етап и има възможност Унгария да се споразумее с Брюксел преди да се стигне до пълно разследване, отбелязва изданието.

Войната на интереси е част от по-широката борба между ЕС и Русия за европейския енергиен сектор. Миналата година Москва се отказа от газовия проект "Южен поток" на стойност 50 млрд. долара, след като европейските регулаторни органи заявиха, че руският газов гигант "Газпром" ще наруши правилата за конкуренцията, тъй като едновременно ще притежава газопровода и ще доставя газ по него.

Като признак, че Будапеща се подготвя за конфронтация с Брюксел, Обран заяви през миналата седмица, че енергийната политика е суверенен въпрос, отбелязва изданието. Говорител на унгарското правителство заяви, че Еврокомисията се опитва да се меси в националната енергийна политика "тихомълком" и предупреди, че опитите на Брюксел за изграждане на единен вътрешен енергиен пазар застрашават суверенитета на държавите-членки на ЕС.

Според европейски дипломати решението на Орбан да не провежда търг за разширяването на ядрената централа в Пакш подчертава опасенията, че тесните му връзки с Москва може да доведат до притовопоставянето на Унгария на опитите за затягане на санкциите срещу Русия.

През миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин беше на официално посещение в Унгария. В Будапеща Путин потвърди, че Москва ще финансира 80 на сто от общите разходи по проекта на централата.

Политици от унгарската зелена партия LMP, които заведоха дело срещу секретните клаузи от договора с Русия, предупреждават, че АЕЦ „Пакш“ ще бъде скъпа грешка. "Бихме искали да видим страната ни свободна от руската енергийна зависимост, докато г-н Орбан изглежда е сериозно пристрастен към нея", коментира Бернадет Сел от партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
Като им чуя вводната теза на тези "зелени", и веднага ми светва лампичката, откъде получават указания. *** работа е тва, политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
Нали си русофил :) "Рожденный ползать - летать не может!" Максим Горки мисля Това си ти Михале. Робър си е роб и с 1500 и с 15 000. И не, не сме роби на Брюксел. Поели сме определени ангажименти към общността, в замяна на някои блага. Ако трябва да сме точни, местното население на Брюксел също страда от това, че е столица на ЕС. Дупетатите с тлъстите заплати до такава степен вдигат стандарта на живота в града, че местните хич не му се радват, ама това може да ти дойде малко сложно. А да, освен това такива като нас и румънците могат да се мъкнат безпрепятствено в чистичкото им градче и да си плещят на езика и да си плюят по улиците и даже да вземат помощи и никой не мое ги мръдне. Кой на кого е ...Абе казал е народа, луд та му лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
Еееми за тва кой има бомби той е свободен ...... :)) А хууу ние сме роби на Брюксел ами няма проблем, заплатите що не са еднакви в Брюксел и София ?!?! Аз няма да имам никакъв проблем, предполагам и ти, ако у нас средната заплата е 1500 еврака плюс, помощи за безработни, детски надбавки, курсове за обучения за работа и т.н. Ти нещо против имаш ли ако си роб с тея условия ?!? Аз лично няма да имам забележки и ше прайм тогава квот наредят от Щаба нал тъй ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Разбира се че не са независими бе кир Михалаки. Имаме обща икономическа политика и свободно движение на хора и капитали. В договора ПИШЕ че европейското законодателство е с приоритет пред националното. Нали за това "транспонираме" разни евродирективи. Каква независимост сънуваш? Свободата Михалаки, е тежка корона. Често се плаща с мизерия и глад и не е по слабите силици на всеки. За това, поверчето държавици ( като нашата) а и повечето хора, освободят ли се, тоз час търсят да намерят някъде да си дадат свободата, срещу уютна килия и купичка топла супа на ден.Само ти не го схващаш и някак се чувстваш гневен от това. Прозри го най-после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Ае misantrope я ми кажи в тоя ЕС има ли някой "суверенитет" или държавите в него "независими" ли са или йок? Не знаех, че Брюксел е столица на България поне да си плащат всички помощи и на българите като са тарикати ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
А имаше една статия, че "Гърция сега вече прекали" а тва кво е ??"ЕС може да блокира изграждането на два нови руски реактора в Унгария"Унгария суверенна ли е или васална държава ? Май васална ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Никога не съм могъл да разбера с какво един българин, чуждопоклонник, презрял родината си заради сляпа вяра в Германия, се различава от такъв, който го прави от сляпа вяра в Русия или САЩ."Преклони глава пред Шойбле" Могъщия ! Хвала на таквиз люде.Доповръща ми се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 32
From Germany
преди 9 години
И Ципрас се готвеше за конфронтация с ЕС, но накрая преклони глава пред Шойбле. Явно мужиците плащат доста добре на Орбан и шайката около него, но най-вероятно това ще се окажат инвестиции хвърлени на вятъра. Рано или късно руските *** ще клекнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Дежа вю :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още