fallback

Високите разходи за банковия надзор стопиха печалбата на ЕЦБ

От финансовата институция отричат, че са искали Гърция да налага капиталови ограничения за тегленето на банкови депозити

17:36 | 19.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Годишната печалба на Европейската централна банка (ЕЦБ) намаля с близо една трета заради сериозен ръст на разходите. Това се случва, след като финансовата институция нае стотици нови служители, които да отговарят за надзора на банките в еврозоната, предава Ройтерс.

Финансовите резултати за 2014 г. показват, че заради по-високите работни заплати и разходи и намалелият доход вследствие на рекордно ниските лихвени проценти печалбата се свива с близо една трета до 989 млн. евро от 1,44 млрд. евро преди година.

Наемането на нов персонал се ускори, тъй като миналата година банката се подготвяше да поеме надзора над кредиторите в еврозоната. Поради тази причина разходите за заплати и другите разходи за персонал се повишиха с една четвърт до 301 млн. евро. За сравнение – през 2013 г. те бяха в размер на 241 млн. евро.

Другите административни разходи, свързани с наемането на допълнителни офиси за близо 1 000 служители, колкото ЕЦБ планира да назначи в банковия надзор, както и разходите, свързани с оперативната дейност, са с 30 на сто по-високи спрямо 2013 г.

Разходите по дейността на банковия надзор ще бъдат изплатени от банките, но с изключение на разходите през 2014 г., уточняват от Ройтерс.

Отчетът показва още, че към края на 2014 г. ЕЦБ и 18-те централни банки на държавите от еврозоната държат гръцки държавни ценни книжа на стойност 18,1 млрд. евро.

ЕЦБ купи облигациите в разгара на дълговата криза по линия на своята Програма за пазарите на ценни книжа (Securities Markets Programme). Тогава институцията закупи и книжа на Ирландия, Италия, Испания и Португалия. Облигациите ще престоят в счетоводните книги на банката средно още 3,7 години.

Печалбата от италианските, испанските, гръцките, ирландските и португалските държавни ценни книжа, закупени по линия на SMP, спадна до 728 млн. евро от 962 млн. евро, колкото бе през 2013 г. заради настъпилия падеж на част от книжата. Тази година се очаква ЕЦБ да закупи активи за близо 1 трлн. евро, след като стартира програма за количествени улеснения.

ЕЦБ ще преразпредели годишната печалба към 18-те национални централни банки на два етапа (Литва се присъедини към еврозоната на 1 януари 2015 г. - бел. авт.) На 30 януари бяха прехвърлени 841 млн. евро, а останалите 148 млн. евро ще постъпят по сметките на централните банки на 20 февруари.

Същевременно от ЕЦБ отрекоха твърденията, поместени в немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, че ще бъдат по-спокойни, ако Гърция въведе капиталови ограничения, чрез които да предотврати отлива на банкови депозити.

„В рамките на Управителния съвет не е имало дискусия относно налагането на капиталови ограничения в Гърция“, коментира пред агенцията говорителка на ЕЦБ.

В сряда базираната във Франкфурт институция се съгласи да повиши минимално спешното финансиране за гръцките банки, с което увеличи натиска върху Атина да постигне по-бързо споразумение с Брюксел преди банките да останат без пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още