fallback

Надежда за икономиката в еврозоната окрили фондовите пазари в Европа

Германският DAX завърши седмицата с исторически връх, подкрепен от ръста на БВП на Германия

19:30 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Създател

По-добри от очакваното данни за развитието на икономиката в еврозоната през последното тримесечие на 2014 година станаха причина за ръст на основните фондови борси в Европа. Пазарите реагираха позитивно и на постигнатото споразумение за прекратяване на огъня в Украйна, подписано в Минск.

Данните на Евростат показват, че през четвъртото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт на страните във валутния съюз се увеличава с 0,3 на сто. Пазарните очаквания бяха за ръст, но в рамките на 0,2%.

Оживлението на борсите на Стария континент изстреля един от основните индекси на Франкфуртската фондова борса – DAX 30, до исторически връх. Стойността му се повиши с 0,4% до 10 963,4 пункта. По време на сесията индексът за първи път прескочи и границата от 11 хил. пункта, но в крайна сметка не успя да задържи тази стойност в края на търговския ден.

Влияние върху търговията в Германия оказаха и данните за увеличение на БВП на Германия с 0,7 на сто през последните три месеца на 2014 година.

Водещият индекс Stoxx Europe 600 записа увеличение на стойността си от 0,57% до 376,96 пункта в последната сесия за тази седмица, пише CNBC. Изчисленията на Market Watch показват, че индексът завършва със седмичен ръст от 1%. 

Френският САС 40 отчете увеличение от 0,7 на сто и затвори сесията със стойност 4 759,36 пункта.

Един от индексите на Лондонската фондова борса – FTSE 100, също завърши на зелена територия и затвори сесията на ниво от 6 873,52 пункта, което представлява увеличение от 0,67 на сто. Седмицата приключва с ръст от 0,3%. 

Сред големите печеливши днес са банките с експозиции в Русия. Акциите на Raiffeisen Bank поскъпваха с почти 7 на сто, но в крайна сметка в края на сесията цената им достигна 14,42 евро за брой или ръст от 4%. Със същия процент поскъпват и акциите на Societe Generale, като цената им достигна 38,40 евро за брой.

Големи ръстове записаха и гръцките банки, подкрепени от решението на ЕЦБ да отпусне средства за банковия сектор в южната ни съседка. Акциите на National Bank of Greece поскъпнаха с малко над 16 на сто и достигнаха цена от 1,37 евро за брой. С 12,5% пък по-скъпо се търгуваха книжата на Piraeus Bank, като цената им достигна 0,72 евро за брой в края на деня. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още