fallback

Европейските индекси с минимални спадове в очакване на решение за Гърция

Пазарните участници следят със засилен интерес и преговорите за мирно решение на кризата в Украйна

19:28 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Усилията за намиране на решение за гръцката дългова криза и за спиране на военните действия в Източна Украйна владееха настроенията на европейските борси в сряда. Вниманието на инвеститорите бе приковано освен това и към новините за очакваната днес извънредна среща на еврогрупата. В столицата на Беларус Минск пък ще се състои среща на високо равнище, на която може да се договори прекратяването на огъня в Украйна.

В навечерието на срещата в Брюксел гръцкият финансов министър Янис Варуфакис отново настоя за подстригване на дълга. Въпреки това не се очаквало днес да се стигне до крайни решения, заяви говорител на Министерството на финансите на страната.

Атинската фондова борса закри днешната търговия със спад от  4,02 на сто на фона на безпокойството на пазара малко преди началото на жизненоважните преговори на Гърция с нейните европейски партньори. Водещият индекс Athex беше на червена територия през целия  ден, след като изгуби 2,82 на сто при откриването на сесията.  Вчера атинският индекс закри търговията със скок от 7,98 на сто. Във Франкфурт германският Dax навакса в следобедните часове голямата загуба и в края на сесията бе почти непроменен – с минимална загуба от 0,03 на сто до 10 750,79 пункта. MDax загуби 0,2 на сто до 18 867 пункта, а TecDax пък отчете леко повишение с 0,3 на сто до  1504 пункта.

FTSE 100 в Лондон е със спад от 0,16% до 6818,17 пункта, а в Париж CAC 40 се сви с 0,43% до 4 675,54 пункта. Euro-Stoxx-50 приключи сесията със спад от 0,3 на сто до  3372 пункта.

При това анализаторите очакваха доста волатилна сесия, като се спекулираше, че курсовете ще се влияят силно от политически изявления и пазарни спекулации. 

В Dax най-сериозен ръст отчете RWE, чиито акции поскъпнаха с 1,3 на сто. Силно търсене имаше и за книжата на Adidas с ръст от също 1,3 на сто.

K+S заема трето място с ръст от 0,9%. Причината са положителни изказвания на конкурент от пазара за изкуствени торове, норвежката компания Yara.

В списъка на губещите попада Merck, чиито акции се обезцениха с 0,4 на сто. WGZ Bank понижи оценката си за книжата. През последните месеци акциите на Merck са се развивали по-добре от Dax, казват анализаторите на WGZ. Според тях ръстът се дължи преди всичко на „политиката за насърчаване на курсовете на ЕЦБ“.

Най-голям губещ в Dax е Deutsche Post, чиито акции се обезценяват с 1,7 на сто. И Deutsche Telekom, както и Continental са в списъка на губещите със спадове от 0,9 и 1,1 на сто. 

Най-добре представилият се компонент на FTSE 100 бе компанията за чипове и полупроводници ARM, чиито акции поскъпнаха с 3,9 на сто, след като тя отчете ръст от 25% на печалбата си преди данъци за четвъртото фискално тримесечие. 

Пазарната капитализация на BT се повиши с 3,7%, докато книжата на Sky поевтиняха с 3,8 на сто. Така инвеститорите реагираха на новината, че двете компании са платили рекордните 5,136 млрд. лири за правата на Висшата лига за три сезона.  

Reckitt Benckiser също е сред добре представитилите се днес компоненти с ръст от 3,3% на цената на акциите, след като производителят на потребителски стоки обяви, че ще приложи план за намаляване на разходите си.  

Книжата на Thomas Cook се обезцениха  5,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 11.02.15 г.
fallback
Още от Европа виж още