fallback

S&P: ЕС ще издържи на натиска от излизането на Гърция от еврозоната

Последиците за Атина обаче ще са катастрофални, посочват от рейтинговата агенция

16:27 | 11.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Страните от Европейския съюз (ЕС) ще бъдат в състояние да се справят с негативните последици, свързани с евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Последиците за Атина обаче биха били катастрофални, каза в интервю за Borsen-Zeitung главният анализатор на международната рейтингова агенция Standard & Poor's Мориц Кремер.

"Дори ако се наложи да отпишем всички пари, взети назаем от Гърция, то няма да има отрицателно въздействие върху репутацията на финансовите кредитори", отбеляза Кремер.

По думите му "размерът на гаранциите, предоставени на Гърция не е твърде голям в сравнение с икономическата мощ на страните кредитори".

Кремер добави, че Германия например е била принудена да инвестира в спасяването на германските банки много повече пари, отколкото са загубите, които те ще понесат в случай на пълна загуба на средства от гръцките заеми според Deutsche Welle.

В този случай Мориц Кремер смята, че заплахата идва не толкова от самия Grexit, a от евентуален разпад на еврозоната. Той подчерта, че рискът от "заразяване" не е толкова голяма, а по-скоро "Гърция е много слаба и много малко икономически интегрирана в еврозоната".

В този случай главният анализатор на S&P смята, че по-голямата част от гърците разглеждат евентуално напускане на еврозоната като катастрофа.

"Населението на Гърция може да се наложи отново да мине през всички трудности, които то смяташе, че вече е преодоляло", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още