fallback

Eвропейските борси се повишиха след слухове за компромис по дълговете на Гърция

Пазарното настроение бе повдигнато от спекулациите, че ЕК можа да предложи удължаване с шест месеца на спасителната програма за страната

19:13 | 10.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател

Акциите на Стария континент се повишиха в днешната сесия на фона на слухове за компромис между Гърция и кредиторите й, предава CNBC.

Пазарното настроение бе повдигнато от спекулациите, че ЕК можа да предложи компромис, според който спасителната програма за Гърция, която изтича на 28 февруари, да бъде удължена с шест месеца. Борсата в Атина затвори с ръст от 8%. Инвеститорите са в очакване дали утрешната среща на Еврогрупата в Брюксел ще доведе до сделка между Гърция и еврозоната. Гръцкият финансов министър Варуфакис се очаква да представи ново предложение.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,5% до 1 488 пункта, като всички сектори без основните суровини, петрола и газа приключиха на позитивна територия.

Германският DAX се повиши с 0,9% до 10 754 пункта, френският CAC 40 нарасна с 1% до 4 696 пункта, докато британският FTSE-100 отстъпи с 0,1% до 6 829 пункта.

Акциите на италианската банка Intesa Sanpaolo поскъпнаха с над 4%, след като тя обяви, че се е върнала към печалба през последното тримесечие, макар че цифрите не оправдаха прогнозите. Книжата на друга италианска банка – Mediobanca, се повишиха с 4,5%, след като кредиторът оповести растящи приходи за тримесечието въпреки спада в нетната печалба.

Акциите на UBS се понижиха с 3,2%. Най-голямата швейцарска банка удвои годишния си дивидент, но предупреди, че силата на местния франк може да засегне бъдещата й печалба.

Книжата на Michelin спаднаха с 3,4%. Печалбата на производителя на гуми за миналата година спадна, разминавайки се с прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
fallback