fallback

Борбата на Гърция за дълга подкрепи европейските акции

Пазарът като цяло би искал да види някакво споразумение, коментира анализатор

19:42 | 04.02.15 г. 3

С превес на позитивните настроения приключи сесията на водещите европейски пазари. Регионалният индекс Euro Stoxx 600 се повиши с 0,49% до 372 пункта. В Германия DAX 30 добави 0,18% до 10 911 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,17% до 6 860 пункта, а във Франция CAC 40 нарасна с 0,39% до 4 696 пункта.

Инвеститорите реагираха на корпоративните отчети, публикувани днес. Остават и надеждите, че ситуацията в Гърция също ще намери решение.

Въпреки несигурността около дълговете на Гърция и спасителната програма, акциите на гръцките банки поскъпнаха, след като финансовият министър Янис Варуфакис обяви, че е водил разговори с Международния валутен фонд (МВФ) за дълга.

Водещият индекс на фондовата борса в Атина се повиши с 0,9%, а по-рано през деня ръстът доближи дори 3 на сто заради визитите на Ципрас и Варуфакис.

“В момента има три фактора, които въздействат на доверието на пазара: Гърция, петрола и отчетите на бизнеса”, коментира пред Bloomberg Кристиан Цог от LLB Asset Management AG във Вадуц. “Пазарът като цяло би искал да види някакво споразумение – например, че Гърция ще получи повече време, за да плати”, допълва той.

Акциите на Roche поскъпнаха с малко под 3 на сто в днешната сесия, след като компанията обяви, че едно от лекарствата й за рак е постигнало основните си цели при последните тестове, които се изискват преди одобрението му за продажба.

Пазарната оценка на Syngenta добави близо 4 на сто, след като компанията обяви, че очаква стабилна печалба през тази година.

Пазарната оценка на VMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA скочи с над 8 на сто заради по-добрия от очакваното ръст на звеното за мода и кожени изделия, както и по-силните продажби на вина и напитки.

Същевременно групата на енергийните компании беше най-губещата от 19-те индустриални групи в състава на Stoxx 600 заради спада на цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
fallback