fallback

Ципрас няма да търси помощ от Русия

Гръцкият премиер също така изключи възможността Гърция да излезе от еврозоната

15:52 | 02.02.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви днес, че оглавяваното от него правителство ще се възползва изцяло от мандата за преговори с европейските партньори и изключи възможността да потърси помощ от Русия, предаде Ройтерс.

„Водим значителни преговори с партньорите ни в Европа и с тези, които ни кредитираха. Имаме задължения към тях“, заяви Ципрас по време на пресконференция, запитан дали Гърция би приела помощ от Русия.

„Точно в момента няма други идеи на масата“, каза той.

Говорейки в Никозия по време на първото си посещение в чужбина в качеството си на премиер на Гърция, Ципрас заяви, че е обсъдил с президента на Кипър Никос Анастасиадис нуждата от координирана позиция за „мост на мир и сътрудничество между Европа и Русия“.

Ципрас изключи също възможността Гърция да излезе от еврозоната, като посочи, че всеки, които вярва, че малки държави в еврозоната като Гърция и Кипър не са важни за блока, ще бъде опроверган.

„Европейският съюз и еврозоната биха били разчленени в югоизточната си част без Гърция и Кипър“, каза Ципрас.

Той призова също механизмът на т. нар. „тройка“ – инспекторите от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които оказват контрол над финансите на изпаднали в затруднение държави, да бъде заменен.

„Вярвам, че това ще бъде зряло и необходимо развитие за Европа“, посочи Ципрас.

Гръцкият премиер обяви също, че правителството му силно подкрепя усилията на Кипър за обединение на острова, разделен на турска и гръцка част.

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още