fallback

Handelsblatt: ЕК ще търси алтернатива на Тройката

Жан-Клод Юнкер се отнася с разбиране и към желанието на гръцките власти да повишат минималната заплата

09:34 | 02.02.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер планира да разформирова „Тройката“ (ЕК, ЕЦБ и МВФ), пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Според изданието представители на „Тройката“ вече няма да пътуват за Гърция, за да ревизират напредъка по програмата за изпълнение на реформи в Гърция. Досега от нейните доклади зависеше отделянето на траншовете от кредитната помощ за страната.

Според изданието ЕК се опитва възможно най-бързо да намери алтернативен формат на „Тройката“. Най-влиятелният член на ЕС Германия също била принципно готова за промяна на формата и за отказ от инспекционните визити в Атина.

„Трябва бързо да намерим алтернатива за това“, цитира изданието източници от ЕК. Вместо тези визити на Гърция може да се поставят по-общи икономически цели, но едва след като новото гръцко правителство потвърди своята принципна ангажираност към икономиите и реформите, добавя вестникът. 

По този начин Юнкер изпълнява едно от основните настоявания на новия гръцки премиер Алексис Ципрас. Припомняме, че в неделя новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че Атина не се нуждае от нови траншове, а преди няколко дни предупреди, че Гърция няма да сътрудничи с „Тройката“.

Юнкер се отнася с разбиране и към желанието на гръцките власти да повишат минималната заплата, но запазва категоричната си позиция против съкращаването на обема на гръцкия дълг, пише още Handelsblatt.

Преди това новият гръцки премиер Ципрас сигнализира за готовност за компромиси с партньорите от еврозоната, след като през последната седмица отправи остри тонове, и заяви, че все пак възнамерява да намери обща линия с донорите. В края на седмицата той е много по-умерен, отколкото през миналите дни. "Въпреки че имаме различни гледни точки, аз съм уверен, че скоро можем да постигнем взаимно приемливо споразумение - за Гърция и за Европа като цяло", е заявил Ципрас пред агенция Bloomberg в имейл.

40-годишният ръководител на новоизбраното правителство през тази седмица ще проведе „роудшоу", при което ще има разговори във Франция и Италия, а в сряда и с Европейската комисия в Брюксел. В телефонен разговор с президента на ЕК Юнкер и гуверньора на ЕЦБ Марио Драги Ципрас изказа готовност да изглади напрежението. Разговорът с Юнкер е бил приятелски, стана ясно в неделя от политически кръгове в Люксембург.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още