fallback

Изборите в Гърция приковават вниманието на Европа

Резултатът ще покаже не само кой ще управлява страната, но е и тест за умението на ЕС да управлява финансови кризи

09:15 | 25.01.15 г. 6

Гърците излизат на предсрочни парламентарни избори, а резултатът ще покаже не само кой ще управлява страната, но и ще бъде присъда за Европа и нейните лидери, коментират международните агенции.

Ако предварителните проучвания са верни, южната ни съседка ще бъде първата в еврозоната, която ще бъде управлявана от партия -"Сириза", която е против строгите ограничения, коментира ВВС. Ако това се случи, бъдещето на Гърция отново ще стане неясно, допълва още агенцията.

Изборите обаче ще дадат и оценка на това как Европа може да управлява финансови и икономически кризи. Изданието припомня, че Гърция получи общо 240 млрд. евро от ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Първите резултати от ограниченията обаче вече са налице – страната има бюджетен излишък и се очаква да излезе от рецесията. Приходите от туризъм растат, допълва още ВВС. Гърция може да се похвали и с забележителен брой старт-ъпи на технологични компании.

И така - гръцките гласоподаватели ще отидат до урните днес и ще решат дали най-задлъжнялата държава в Европа ще продължи с политиката на строги ограничения, отбелязва от своя страна и Bloomberg.

Изборният ден започна точно в 7 часа и ще приключи в 19 часа. Очакванията са 9,8 млн. души, които са с право на глас, да гласуват. 1/3 от избирателите са съсредоточени в столичния район Атина. Общо 22 партии ще се състезават за гласовете на хората. За да влезе в новия парламент, всяка партия трябва събере минимум 3 на сто подкрепа.

Първите резултати от exit poll-овете ще бъдат публикувани след края на изборния ден. Първите официални резултати от преброяването на бюлетини могат да бъдат очаквани около 21:30 часа.

Припомняме, че до предсрочни избори се стигна след като гръцкият парламент не успя да събере подкрепа за издигнатата от управляващата коалиция кандидатура за президент на страната. След отказа на депутатите да изберат Ставрос Димас за президент, лидерът на "Неа Демократия" Андонис Самарас подаде оставката на правителството. 

Предварителните проучвания показват преднина за опозиционната лява партия "Сириза", която обещава нови преговори с кредиторите на Гърция и отказ от строгите бюджетни ограничения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още