fallback

Европейските акции записаха най-силен седмичен ръст от 2011 г. насам

Пазарите отпразнуваха решението на ЕЦБ да стартира програма за количествени улеснения

19:21 | 23.01.15 г.

Европейските борси отпразнуваха решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да стартира програма за количествени улеснения, въпреки критиките към обема й и неяснотите при представянето й.

Европейските акции записаха най-силния си седмичен ръст от 2011 г. насам, пише Bloomberg. Регионалният Stoxx Europe 600 нарасна с 1,7% до 370 пункта – най-високо ниво от декември 2007 г.. За цялата седмица индексът записа ръст от над 5 на сто.

Германският индекс DAX скочи с над 2% до 10 650 пункта в днешната сесия, британският FTSE 100 добави 0,54% до 6 833 пункта, а френският CAC 40 се повиши с 1,94% до 4 641 пункта.

“Силният ангажимент на Марио Драги да се справи с опасенията за устойчивостта на еврозоната е добра новина”, коментира пред информационната агенция Пиер Мутон от консултантската компания Notz, Stucki & Cie. “Ликвидността за банковата система ще подобри условията по кредитите и ще насърчи икономическия растеж. Това ще се отрази добре на акциите. Самият факт, че ЕЦБ зададе времева рамка и обем на количествените улеснения също е полезен. Инвеститорите знаят, че ще бъдат подпомогнати от ЕЦБ поне през следващите 18 месеца”, допълва той.

Пазарите реагираха още по-позитивно, след като членът на борда на директорите на ЕЦБ Беноа Кьоре коментира в Давос, че централната банка на еврозоната има готовност и да разшири количествените улеснения при необходимост.

Сред печелившите акции се наредиха тези на Telefonica. Пазарната оценка на компанията се увеличи с над 3 на сто, след като Hutchison Whampoa Ltd. обяви, че преговаря за придобиването на O2 – британският й безжичен оператор.

Акциите на португалския телеком SGPS SA скочиха с 11 на сто, след като акционерите на компанията одобриха продажбата на португалските телекомуникационни активи на Oi, в която SGPS има миноритарен дял, на Altice SA за 7,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 20.08.22 г.
fallback