fallback

Русия може да разреши вноса на храни от някои членки на ЕС

Според Euobserver в списъка със стоки попадат деликатеси, избрани млечни и месни продукти, традиционни продукти, нишови продукти и други

10:08 | 22.01.15 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) е постигнала съгласие да позволи на Русия да изберете кои членки на Европейския съюз (ЕС) могат да бъдат извадени от "черния списък" на Москва за вноса на храни.

Според информация на Euobserver споразумението е било постигнато през миналата седмица в Берлин между представителя на ЕК по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Ладислав Мико и руския му колега Сергей Данкверт, ръководител на Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор на Русия.

Изданието посочва, че Мико е изпратил писмо до Данкверт на 16 януари във връзка с механизма за вдигане на руската забрана за внос на хранителни стоки. Според информацията Брюксел е дал зелена светлина на Москва да реши кои държави членки отговарят на изискванията за безопасността на храните след извършени проверки.

"С цел да се върнем към ситуацията преди забраната нашето разбиране е, че търговията може да бъде възстановена на базата на европейските ветеринарни сертификати и проверките от страна вносителя (Русия – бел. ред.)", се посочва в документа.

Според Euobserver в списъка попадат деликатеси, избрани млечни и месни продукти, традиционни продукти, нишови продукти и други. Сред храните са и продукти от ЕС с т.нар. защитен произход, като например Брезаола раса Пиемонтезе или тенерифски мед.

В писмото се посочва още, че "ние разбираме, че е налице висока цена на руския пазар" за еквивалентни стоки. Документът добавя, че "мазнини, свинска мас, карантии, месо, ястия и подобни продукти", също са обхванати.

Земеделските производители и износители от ЕС са изгубили стотици милиони евро, след като Русия наложи забрана за внос на храни от Европа през август миналата година в отговор срещу икономическите санкции на Запада. Въпреки това някои експерти са загрижени, че Москва може да използва постигнатото през миналата седмица споразумение, за да "възнагради" по-приближените до Кремъл страни членки и да "накаже" своите най-върли противници.

"В писмото се казва, че Русия е свободна да постигне свои собствени споразумения с отделните държави членки. Това им дава зелена светлина да избират сами с кои страни ще работят", каза дипломат от ЕС. "Това е лоша новина. Ние решаваме да се откажем от европейската солидарност. Санкциите спрямо Русия бяха наложени от всички страни членки, така че трябва да се премахнат по същия начин", добави той.

Говорителят на ЕК по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Енрико Бривио обаче защити решението.

"Това със сигурност не е смисълът на тази договорка. Идеята е да се гарантира обща рамка, която да е приложена по справедлив начин за всички страни членки. Ясно е за какво става дума", каза той пред EUobserver.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още