fallback

Инфлацията във Франция се забави през декември

Потребителските цени през миналия месец са се покачили с 0,1% годишно след ръста от 0,3% за ноември

13:32 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията във Франция се забави малко на годишна база през последния месец на 2014 г. в момент на икономическо предизвикателство за страната. Проблемите се дължат основно на слабия ръст на икономиката и на ниското потребителско търсене, пише WBP Online.

Инфлацията във втората най-голяма икономика от еврозоната през декември се понижи до 0,1% на годишна база. През ноември тази стойност бе 0,3%, показват публикувани в сряда данни на Националния институт за статистика и икономически изследвания (INSEE). Пазарните анализатори не очакваха промяна на цените.

На месечна база френският индекс на потребителските цени отчита ръст от 0,1% през декември. През ноември имаше спад на цените с 0,2%. Анализаторите бяха прогнозирали стагнация.

Инфлацията по света се забави до 1,5% през ноември спрямо 1,7% година по-рано. Основната причина за това е резкият спад при енергийните цени, заяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в публикуван миналата седмица доклад.

Базираната в Париж международна агенция заяви, че инфлацията е намаляла във всички 34 развити и развиващи се страни членки. 19-те страни от еврозоната пък през декември отчетоха дефлация от 0,2% на годишна база.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още