fallback

Ръстове за европейските акции

Повишенията при търговците на дребно вдигнаха инвеститорското настроение

19:04 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент отчетоха ръстове във вторник, като повишенията при търговците на дребно вдигнаха инвеститорското настроение, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 1,3%. Германският DAX нарасна с 1,6% до 9 941 пункта, британският FTSE-100 прибави 0,6% до 6 542 пункта, а френският CAC 40 е нагоре с 1,5% до 4 290 пункта.

Акциите отвориха с понижения, като инвеститорите продължиха да се тревожат от спадащите цени на петрола, който загуби над 5% за денонощие. 

„Макар евтиният петрол да продължава да предизвиква сътресения на пазара на акции (на компании от енергийния сектор, техни доставчици и финансиращи институции – бел. ред.), трябва да погледнем и от друг ъгъл. Федералният резерв, например, гледа на евтината суровина като на позитивен фактор за БВП на САЩ и заетостта“, коментира Стан Шаму, пазарен стратег в IG Markets.

Икономическите новини от деня показаха, че инфлацията във Великобритания е спаднала рязко през декември до 0,5% годишно от 1% през ноември – най-ниското й ниво от 14 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още