fallback

Европейските индекси получиха стимул от спекулациите около ЕЦБ

Борсите останаха на зелено въпреки резките спадове на цените на петрола

19:24 | 12.01.15 г.

Индексите в Европа възстановиха част от позагубените в изминалата седмица позиции на фона на спекулациите за допълнителни стимули от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Повишенията дойдоха въпреки поредния рязък спад на цените на петрола.

Общоевропейският Euro Stoxx 600 затвори с ръст от около 0,5%, след като секторът на основните ресурси се възстанови от дъното, достигнато по-рано през деня.

Нагласите се подобриха в понеделник със спекулациите, че ЕЦБ е готова да обяви програма за количествено облекчаване. Източник, близък до институцията, сподели пред CNBC, че планът за стимулиране ще се основава на приноса на националните централни банки,

Източникът добави, че ЕЦБ планира да изработи програма за изкупуване на правителствени дългови облигации въз основа на капиталовите вноски, направени от централните банки от еврозоната.

Производителят на лекарства Shire е пред милиардна сделка. Базираното в Ирландия дружество ще придобие специализирания в разработката на лекарства за редки болести американски концерн NPS Pharmaceuticals за 5,2 млрд. долара. Акциите на Shire поевтиняха с 0,84%.

Производителят на химикали Arkema добави 2,96 на сто, след като Citigroup повиши оценката си за дружеството с една степен.

На Стария континент банките и другите финансови институции провеждат вътрешни стрес тестове на своите системи заради възможността Гърция да напусне еврозоната след ключовите избори по-късно този месец, предаде The Wall Street Journal.

В списъка с компаниите са гиганти като Citigroup Inc, Goldman Sachs Group Inc и брокерското дружество ICAP PLC според хора, запознати с въпроса.

Атина обаче увери, че ситуацията с изтеглянето на депозити е под пълен контрол. Причината бе, че гръцки медии информираха, че са налице значителни отливи на депозити в последните дни заради политическата несигурност само две седмици преди вота.

Междувременно Франция се възстановява от терористичните атаки от миналата седмица в столицата Париж. Около 3,7 млн. души, включително и световни лидери и държавници, се присъединиха в масовата демонстрация в столицата в неделя в памет на 17-те жертви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още