fallback

Над 1 млн. души излязоха в Париж на поход срещу тероризма

Участниците в похода на солидарността защитиха свободата и демократичните ценности след последните терористични атаки във Франция

19:46 | 11.01.15 г. 14

Над 1 млн. души участваха днес в поход на солидарността в Париж, с който Франция се противопостави на страха и терора, съобщи bTV.

С шествието хиляди французи и чуждестранни граждани защитиха свободата и демократичните ценности и изразиха съпричастност към съдбата на 17-те загинали тази седмица при няколко терористични атаки, първата от които беше срещу френското издание Charlie Hebdo. 

Първоначално многохилядно множество изпълни площада на Републиката в центъра на френската столица, а по-късно хората започнаха да се придвижват на отдалечения на около 3 км Площад на нацията. Заради големия брой участници в шествието бяха определени няколко маршрута. 

За провеждането на инициативата бяха взети безпрецедентни мерки за сигурност. Френският президент Франсоа и петдесетината чужди лидери, участващи в шествието срещу тероризма в Париж, бяха аплодирани от събралите се десетки хиляди хора, предаде БТА. 

Чуждите лидери, между които германският канцлер Ангела Меркел, украинският президент Петро Порошенко, палестинският президент Махмуд Абас, израелският премиер Бенямин Нетаняху, президентът на Мали Ибрахим Абубакар Кейта, преминаха редом с Франсоа Оланд, хванати за ръце. Те почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от терористичните атаки. Сред присъстващите на шествието беше и премиерът Бойко Борисов.

Оланд прегърна всеки от чуждите лидери и високопоставените френски политици, след което чуждите лидери се оттеглиха, а Оланд разговаря със семействата и близките на жертвите от джихадистките нападения.

Стотици хора носеха лозунги "Аз съм Шарли" или вдигаха моливи и химикалки като знак за свободата на словото.

Демонстрации се проведоха и в цяла Франция. По информация на световните агенции шествията в провинцията са събрали над един милион души. Между 150 и 200 хиляди души са участвали в шествие в Лион, 115 хиляди - в Рен, най-малко 100 хиляди са излезли по улиците на Бордо. 60 хиляди се събраха в Марсилия и 40 хиляди в Перпинян.

Поне 15 хиляди души заляха днес и централните улици на Брюксел в спонтанно шествие в памет на жертвите от атентатите в  Париж и в защита на свободата на словото, предаде БТА.

Днес Париж е столицата на света, коментира френският президент Франсоа Оланд преди да започне шествието.

Вижте още снимки от шествието в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още